Cribratge massiu a Olot, on la incidència de la Covid duplica la mitjana catalana

La quarta onada s'enfila amb rapidesa a Catalunya, amb 515 pacients a les UCI i l'empitjorament de la majoria d'indicadors

Actualitzat

Salut ha començat aquest dilluns un cribratge massiu a Olot, on, durant tres dies, es faran proves PCR a persones asimptomàtiques d'entre 16 i 70 anys que no s'hagin vacunat i visquin o treballin a la ciutat.

L'objectiu del cribratge és frenar la cadena de contagis, perquè la incidència acumulada en 14 dies per cada 100.000 habitants és de 670,36, el doble que la mitjana a Catalunya.

El cribratge ha començat coincidint amb el dia de mercat setmanal, amb la intenció que el màxim possible de compradors s'acostessin a la sala del Torin.

 

Un dels participants en el cribratge per detectar asimptomàtics a Olot
Un dels participants en el cribratge per detectar asimptomàtics a Olot (ACN / Aleix Freixas)

 

El Departament de Salut ha decidit fer el cribratge massiu a Olot a causa de la "incidència força alta" de Covid-19 que hi ha, en paraules del director del sector Girona Nord, Josep Carreras.

Carreras ha detallat que a Olot és on més contagis hi ha de tota la comarca. En els últims set dies s'hi han detectat 104 casos i Salut creu que la xifra pot pujar els pròxims dies, a mesura que es vagin notant els efectes de la Setmana Santa.

La idea és captar molta gent jove, un dels segments amb una incidència més elevada a Olot. Carreras creu que aquest augment de casos entre els més joves és perquè "cada vegada hi ha més gent gran vacunada".

 

 

Olot, segona ciutat amb més risc de rebrot

Entre els municipis de més de 20.000 habitants, Olot és el segon amb un risc de rebrot (EPG) més alt a tot Catalunya, 664, només al darrere de Mollerussa (1.005). Vic (493), Valls (490), Lleida (454) i Manresa (452) són les altres ciutats catalanes amb un EPG per sobre de 450.

Només Sitges (79), Premià de Mar (85) i Sant Pere de Ribes (92) estan per sota de 100 entre les ciutats catalanes de més de 20.000 habitants.

Per comarques, la que té més risc de rebrot és l'Alta Ribagorça (1.244), seguida pel Pallars Sobirà (859), el Pla d'Urgell (744), el Moianès (739), l'Urgell (580), la Garrotxa (530) i la Noguera (529).

Només dues comarques, el Montsià (85) i el Garraf (98), estan per sota del llindar de risc alt de 100 punts.

 

 

 

La pressió hospitalària creix a Lleida

La pressió és molt elevada a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i a l'Hospital Santa Maria, tots dos a la ciutat de Lleida.

A dia d'avui, entre els dos centres sumen un total de 36 pacients en estat crític ingressats a les UCI per Covid, la qual cosa ha obligat a habilitar dos espais nous per atendre crítics i a reprogramar intervencions quirúrgiques no urgents per disposar de més personal sanitari.

Els altres grans hospitals de Catalunya encara no desprogramen activitat, però es veuran forçats a cancel·lar algunes cirurgies no urgents en cas que continuï aquest ritme de creixement, com ja va passar en les onades anteriors.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", el cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha indicat que el centre està "molt a prop" de no disposar de més espais per ampliar l'UCI, quan encara preveuen "setmanes de creixement" de pacients:

"Hi ha capacitat de resposta, però a costa de deixar de fer altres procediments."

 

 

Segons els protocols de la Conselleria de Salut, a partir dels 500 ingressats per Covid pot començar a haver-hi desprogramació d'activitat no relacionada amb el coronavirus de forma generalitzada. Amb la pandèmia, els hospitals s'han organitzat en clústers territorials, per tenir més capacitat d'operar amb les UCI plenes i, així, poder endarrerir la cancel·lació d'altres procediments.

A la Universitat de Lleida es va fer un cribratge massiu la setmana passada, del qual aquest dilluns s'ha sabut el resultat. De les 767 proves PCR que es van fer a estudiants, professors i personal d'administració i serveis, només dues persones han donat positiu.

 

La sala de la Universitat de Lleida on la setmana passada s'hi va fer el primer dels cribratges massius a les universitats catalanes
La sala de la Universitat de Lleida on la setmana passada es va fer el primer dels cribratges massius a les universitats catalanes (ACN / Laura Cortés)

 

Una setmana clau

Aquesta setmana pot ser clau per determinar l'abast de la quarta onada, l'impacte en la desprogramació d'activitat no-Covid als hospitals i un possible augment de restriccions per frenar el creixement del virus.

Enmig d'aquesta situació, la gran esperança són les vacunes. Segons el grup de recerca BIOCOMSC, la vacunació ha evitat un 60% de les morts per Covid a Catalunya.

El ritme de vacunació s'accelerarà aquesta setmana amb l'arribada del fàrmac de Janssen, que serà per al grup d'edat d'entre 70 i 79 anys. D'altra banda, Salut ha començat a citar les persones de 65 a 69 anys per vacunar-les amb AstraZeneca.

 

 

Empitjoren els indicadors epidèmics

Quan ja han passat vuit dies de la Setmana Santa, la quarta onada s'enfila amb rapidesa a Catalunya. Les unitats de cures intensives (UCI) continuen sumant pacients greus i ja n'hi ha 515, dos més que el dia anterior.

 

 

 

Segons les dades del Departament de Salut, el nombre de malalts de Covid-19 hospitalitzats a Catalunya són més de 1.700, dotze més que aquest diumenge.

 

 

 

La velocitat de transmissió (Rt) també creix i torna a superar l'1, fins a l'1,03. Això significa que l'epidèmia torna a créixer i que cada 100 persones infectades en contagien 103.

 

 

 

L'únic indicador que millora és la positivitat, és a dir, el percentatge de positius del total de proves que es fan, ja siguin PCR o tests d'antígens. Aquest dilluns se situava en el 7,87%, 28 centèsimes menys que el dia anterior, però encara molt per sobre del 5% que l'OMS assenyala com el llindar de control de l'epidèmia.

Des de l'inici de la pandèmia, a Catalunya hi ha hagut 21.552 defuncions per coronavirus, 13 de les quals s'han notificat les últimes 24 hores. En els últims set dies, 151 persones han mort a causa del virus, una mitjana de 21 al dia.

Pel que fa als casos confirmats, des del mes de febrer de l'any passat, el nombre total de contagis és 617.200, dels quals 918 s'han diagnosticat les últimes hores, una xifra condicionada per l'efecte cap de setmana, en què es fan menys proves.

 

Es dupliquen els grups escolars confinats

Els grups escolars confinats per Covid-19 són 649 a tot Catalunya, 328 més que en el darrer balanç del Departament d'Educació. Aquesta xifra representa el 0,90% dels aproximadament 72.000 grups en total que hi ha a Catalunya.

Actualment, hi ha 16.849 persones confinades: 15.991 alumnes, 787 docents i personal d'administració i serveis i 71 de personal extern. Són 7.909 més que en el balanç anterior.

A Catalunya hi ha cinc centres tancats: l'Escola d'Alins-ZER Alt Pallars Sobirà; l'escola de Tartareu-ZER Montsec, a les Avellanes i Santa Linya; la llar d'infants Sant Miquel, a Olot; l'escola Santa Bàrbara-ZER Els Castells, a Vidrà; i l'escola Font de l'Anoia-ZER Vent d'Avall, a Sant Martí Sesgueioles.

A més, 454 centres tenen algun grup confinat, el 8,89% dels 5.104 centres que hi ha.

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut