Crida de Mossos a no difondre notícies falses: cal "contrastar i "anar a fonts oficials"

El CAC demana a YouTube la retirada de 16 vídeos amb tractaments no científics
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Els Mossos d'Esquadra han fet una crida a "contrastar" les informacions rebudes sobre el coronavirus abans de compartir-les, per no difondre "fake news".

El sergent César Valentines, de l'Àrea de Comunicació dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que quan detecten notícies falses utilitzen les xarxes socials per combatre-les.

"A vegades només observant detingudament el contingut ja veus que alguna cosa no quadra, des de faltes d'ortografia fins a un contingut bastant il·lògic."

Abans de compartir informacions recomana "mirar la font" d'on procedeix, "meditar deu segons" i "contrastar" el contingut de la informació "anant a una font oficial".

 

El compte oficial de Twitter del cos policial periòdicament difon missatges en aquesta línia.

"Si heu rebut un àudio on s'explica que es decretarà l'estat d'excepció en les properes hores per part de la UME, que es tancaran els supermercats i que anem a comprar de forma massiva, ÉS FALS! Actuem amb responsabilitat, segueix comptes oficials."

 

Si bé els Mossos d'Esquadra no fan un "monitoratge permanent" per detectar les notícies falses, les detecten perquè són "usuaris intensius", explica Valentines.

"S'ha d'agrair la col·laboració ciutadana perquè moltes vegades són usuaris que ens adverteixen de la seva existència."


Especialment en episodis com el que es viu en aquests moments pel coronavirus, el cos utilitza les xarxes socials per transmetre el que considera que és "informació valuosa", com explica César Valentines.

"Hem d'arribar al ciutadà per dir-li allò que pot fer i el que no pot fer, donar-li consells, recomanacions, ajudar-lo en allò que faci falta."  

 

El CAC demana la retirada de vídeos amb tractaments no científics

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya ha demanat a YouTube la retirada de 16 vídeos que promocionen tractaments no científics per curar el coronavirus.

 

Tots aquest vídeos, que comptabilitzen més de tres-centes mil visualitzacions, proposen productes no aptes per a l'ús mèdic per combatre la malaltia, banalitzen la pandèmia i qüestionen la necessitat de les mesures de protecció, com ara el distanciament social.


Els protagonistes dels vídeos, que es presenten com a investigadors, defensen com a remei per al coronavirus el biomagnetisme, l'ozó o la ingestió de diòxid de clor, utilitzat com a desinfectant, i atribueixen la falta de reconeixement de les autoritats sanitàries als interessos de la indústria farmacèutica, ja que seria un remei molt més barat.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut