Cada dia hi ha 3.000 nous casos de còlera al Iemen (Reuters)

Crida desesperada de l'ONU per frenar la "situació catastròfica" del Iemen

La guerra civil ja ha causat més de 5.000 morts en dos anys i el còlera ja supera els 600.000 casos, gairebé el 5% de la població total
Redacció Actualitzat

L'ONU ha fet una crida desesperada perquè la comunitat internacional prengui consciència de la "situació catastròfica" que viu el Iemen, un país situat a l'extrem sud de la península Aràbiga, el més pobre del Pròxim Orient i de tot el món àrab. Fa tres anys que hi ha una guerra civil. I enmig de tot plegat, una epidèmia de còlera imparable. Gairebé el 5% de la població rep tractament contra aquesta malaltia. Ja afecta més de 600.000 persones. Segons l'Organització Mundial de la Salut, cada dia n'hi ha 3.000 casos nous.

El Iemen té una població de 27 milions d'habitants i, d'aquests, 18 milions necessiten assistència humanitària per sobreviure. La falta d'aigua potable i de sanejament ha derivat en un brot de còlera que no para de créixer. En els últims tres mesos hi ha hagut més de mig milió de nous casos. Han mort unes 2.000 persones.

 

 

La guerra civil que sacseja el Iemen enfronta els xiïtes hutis, que tenen el suport de l'Iran, i les forces de l'expresident Hadi, que reben l'ajuda de l'Aràbia Saudita. Les Nacions Unides acusen els uns i els altres de violacions dels drets humans. L'ONU responsabilitza la coalició sunnita liderada pels saudites del 60% de les morts civils i denuncia els bombardejos generalitzats contra mercats, hospitals i escoles. Als hutis xiïtes, els recrimina especialment el reclutament forçós de nens. En els dos últims anys han mort més de 5.000 civils al Iemen. Més d'un miler eren menors d'edat.

El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut