El corredor de muntanya Kilian Jornet al vídeo promocional de The NeverRest

Crida per netejar l'Everest de brossa dels alpinistes amb veus com la de Kilian Jornet

El projecte The NeverRest vol fer un inventari de totes les deixalles que hi ha en aquesta muntanya del Nepal, netejar-les i dissenyar un camp base sostenible

RedaccióActualitzat

Les expedicions per pujar als pics més alts del món fa dècades que s'han convertit en l'objectiu de molts aficionats a l'alpinisme, cosa que ho ha convertit en una indústria turística molt potent, principalment al Nepal.

Els últims anys s'ha vist com això ha comportat massificació a pics com l'Everest o el K2, amb cues llarguíssimes d'alpinistes esperant torn per arribar al cim i fer-se la fotografia de rigor.

I també la contaminació que tot això implica, amb tones de residus i deixalles portades per les expedicions, que les deixen a lloc i les abandonen quan marxen.

Al Nepal hi ha una organització, el Sagarmatha Pollution Committee, dedicada a endur-se part d'aquestes deixalles, i també l'exèrcit del país fa campanyes per netejar-les.

A més, el govern d'aquest país, corresponsable del problema perquè és el que dona els permisos per pujar als cims, ha intentat els últims anys pal·liar-ho amb normes per introduir torns d'ascensió els dies de bon temps.


The NeverRest a l'Everest

Ara s'ha fet públic el projecte The NeverRest, que pretén buscar una solució definitiva a aquesta problemàtica pel que fa a l'Everest fent un inventari de les deixalles que hi ha i netejar-les.

I més enllà d'això, el projecte vol dissenyar un camp base de les expedicions que gestioni millor els residus, i també implicar els alpinistes per limitar l'impacte ambiental dels seus viatges.

El projecte l'han fet públic aquest diumenge, amb un vídeo en el qual apareix el corredor i esquiador de muntanya Kilian Jornet, que anima a "fer-ho junts":

L'impulsor del projecte, el publicista Frédéric Kauffmann, afirma que el va posar en marxa fa 4 anys, i que ara ha signat un acord amb el govern del Nepal per dur-lo a terme.

Kauffmann assegura que per portar a terme el projecte compta amb la col·laboració d'experts en canvi climàtic, biòlegs, enginyers i també esportistes com el mateix Jornet, que hi participarà com a assessor.

També amb el suport tecnològic i organitzatiu de l'empresa HiperloopTT, que està desenvolupant trens interurbans de levitació magnètica que prometen anar a velocitats supersòniques.

En tot cas, s'haurà de veure si en els pròxims anys continuen augmentant les expedicions als pics vuitmil, o si aquesta indústria turística anirà de baixa a causa de les crisis energètica i climàtica.

 

 

ARXIVAT A:
Sostenibilitat
Anar al contingut