Crimea ratifica l'adhesió a Rússia amb un contundent 96,7% dels vots i una participació del 83%
La república autònoma d'Ucraïna ha ratificat l'adhesió a Rússia amb un 96,7% dels vots. Ni Washington ni Brussel·les reconeixeran el resultat del referèndum i amenacen amb sancions.
Crimea s'ha declarat àmpliament a favor de l'annexió a Rússia. Després de tancar-se els col·legis electorals i segons les primeres dades recollides per la Comissió Electoral, el resultat del referèndum ha estat favorable a l'annexió per un 96,7%. En total, ha participat a la consulta el 83% del cens electoral, segons dades oficials. La xifra ha estat molt similar al que pronosticaven els sondejos, un 93%.
Les autoritats locals ja celebren la victòria i anuncien la seva intenció de demanar al president rus, Vladímir Putin, la incorporació a la Federació Russa. Els sondejos, difosos per mitjans russos i institucions pròximes al govern de Crimea, havien sortit, com sol ser habitual, tan bon punt han tancat els col·legis. Segons la Comissió Electoral de la república, un milió i mig de ciutadans tenien dret a vot.
Les autoritats locals comptaven amb una participació del 70%. La majoria de russòfons, el 60% de la població, han anat a votar. La minoria tàrtara, un 12% de la població, en canvi, ha optat per l'abstenció com a mesura de boicot a la consulta. Un 95,5% dels participants han escollit l'opció d'annexionar-se a Rússia immediatament i la resta han optat per mantenir-se a Ucraïna amb una àmplia autonomia.
La ciutat de Sabstopol, que té un estatus autònom dins d'Ucraïna i separat de Crimea, també ha votat avui. 300.000 persones, un 90% russòfons, han estat cridat a les urnes. A la ciutat, hi té la base la flota russa al mar Negre, que ara mateix controla tot el port.
Celebren la victòria
El govern de Crimea no ha esperat el resultat definitiu per manifestar les seves intencions. Aquest dilluns demanarà a Moscou que accepti Crimea com un territori més de la Federació Russa, un procés que pot durar mesos.
El referèndum té el rebuig de la comunitat internacional, encapçalada pels Estats Units i la Unió Europea, que consideren la consulta il·legal i defensen la integritat territorial d'Ucraïna.
Jornada sense incidents a Crimea
A les set del matí, hora catalana, han obert els 1.200 col·legis electorals fortament protegits per les milícies d'autodefensa crimeanes, a més dels soldats i tancs russos sense distintiu. La jornada s'ha desenvolupat amb tranquil·litat i sense incidents. El referèndum s'havia organitzat en un temps rècord, tan sols deu dies.
L'Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) no ha enviat observadors, però hi ha un grup d'unes 30 persones, entre ells espanyols, que s'autodenominen observadors. La premsa ucraïnesa denuncia que són falsos observadors i cita declaracions d'un exmembre de Plataforma per Catalunya, Enrique Ravello.