Criptomonedes a canvi de l'iris, la fórmula de Worldcoin que aixeca recels

El nou projecte de Sam Altman, creador del ChatGPT, posa en alerta els organismes de protecció de dades per la cessió de la dada biomètrica per a una base de dades gegant
Álvaro Ribelles Actualitzat
TEMA:
Criptomonedes

Més de dos milions de persones d'arreu del món s'han deixat escanejar els seus ulls en només unes setmanes per part de la start-up Worldcoin, una empresa liderada per Sam Altman, fundador d'Open AI, creadora de ChatGPT.

Des del seu llançament, el passat 24 de juliol, s'han format enormes cues als estands que han desplegat a moltes grans ciutats, com ara a Barcelona, per tirar endavant el seu projecte de crear la base de dades biomètriques més gran del món. Segons els responsables de Worldcoin, el seu objectiu és escanejar més de 2.000 milions d'iris.

Els estands s'ubiquen sovint a centres comercials, on l'empresa escaneja els iris mitjançant unes màquines anomenades orbs, unes esferes reflectants de la mida d'una bola de bitlles. A canvi, aquests nous registrats reben un identificador digital únic (World ID) i criptomonedes pròpies, anomenades WLD, per uns 40 dòlars. 

Els orbs, les esferes reflectants que es poden trobar en centres comercials d'algunes ciutats (CCMA)

Iris vs. empremta

Els principals impulsors del projecte argumenten que l'iris és l'única dada biomètrica –aquelles dades personals relatives a les característiques físiques- amb suficient singularitat per diferenciar a cada ésser humà de la resta.

Per a ells, la dada biomètrica que s'utilitza més sovint, l'empremta dactilar, s'ha demostrat com ineficient i capaç de ser suplantada amb relativa facilitat. A més, asseguren que els orbs destrueixen automàticament la imatge de l'iris un cop han registrat a la persona, fent-lo un dels sistemes d'identificació més segurs possibles.

Aquesta teoria, però, no convenç del tot als principals òrgans públics de protecció de dades, que creuen que aquest procés és poc transparent.

El primer país que ha pres mesures dràstiques és Kènia, on el ministeri d'interior va ordenar que aturessin totes les activitats després d'unes setmanes de molt èxit al país. A l'Argentina la justícia ha notificat la primera denúncia a l'empresa per vulnerar la privacitat, i països europeus com França, Alemanya o el Regne Unit també investiguen l'empresa.

A Kènia, la iniciativa va tenir molts seguidors (Reuters)

Aconsellen prudència

L'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT), tot i no tenir competències en aquesta matèria, assegura que també treballen per assegurar la protecció de les dades privades dels catalans. En una entrevista a TV3, Meritxell Borràs, directora d'APDCAT, demana prudència. 

"Potser l'efecte pràctic més clar és la pèrdua de la nostra identitat digital. Tu has cedit les teves dades biomètriques i, per tant, pots perdre el control de la teva identitat digital, i això ho faries en mans d'un privat. La cessió de les dades biomètriques és com cedir el teu carnet d'identitat a una empresa privada". 


Qui hi ha al darrere?

La cara visible del projecte és Sam Altman. Aquest empresari nord-americà de 29 anys és fundador d'OpenAI, l'empresa que va crear el ChatGPT, ara emprèn aquest projecte per tractar d'aturar, curiosament, les amenaces que pot presentar en un futur la intel·ligència artificial a institucions bancàries o financeres.

Sam Altman, en una xerrada amb universitaris a Kyoto, al Japó (Reuters)

Ha fundat Worldcoin juntament amb l'empresa emergent Tools For Humanity, que s'ocupa de les qüestions més tècniques, com la creació i activitat dels orbs.   

 

ARXIVAT A:
Tecnologia Intel·ligència artificial Empresa Criptomonedes
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut