Crisi a Ciutadans: Javier Nart també deixa el partit després de l'adeu de Toni Roldán
- TEMA:
- Cs
La crisi latent a Ciutadans els últims dies ha esclatat a l'executiva d'aquest dilluns. L'eurodiputat Javier Nart ha dimitit de l'executiva, però de moment conservarà l'acta a Brussel·les.
Nart ha dimitit després d'una votació a l'executiva sobre si es reconsiderava el veto a pactar amb el PSOE de Pedro Sánchez. Una opció que ha estat derrotada: hi ha hagut quatre vots en contra dels postulats de Rivera i tres abstencions d'un total de 35 membres. A diferència de quan l'executiva va decidir el mes de febrer no facilitar cap govern encapçalat per Sánchez, aquesta vegada no hi ha hagut unanimitat.
L'executiva s'ha reunit com cada dilluns, tot i que no figurava a l'ordre del dia sotmetre a votació l'estratègia sobre la investidura de Sánchez. Han estat Nart i el cap de llista a les europees, Luis Garicano, els més crítics amb l'acostament a Vox, els que han sol·licitat que es votés una ratificació del veto al candidat del PSOE a la investidura.
Fonts del partit taronja han informat que, a banda de Garicano i Nart, els altres vots en contra han estat el responsable de l'àrea de Foment del partit, Fernando Maura; i el candidat de Ciutadans a Castella i Lleó, Francisco Igea.
Precisament Igea va desencadenar fa mesos una crisi a Ciutadans quan va plantar cara a la direcció i es va presentar contra la candidata oficialista, l'expopular Silvia Clemente, la victòria de la qual es va anul·lar per irregularitats.
L'eurodiputat de Cs Javier Nart, durant un míting el desembre de 2017 (ACN)
Segona dimissió del dia
La dimissió de Nart ha agreujat la crisi oberta unes hores abans per Toni Roldán. El portaveu econòmic de Ciutadans i número dos per Barcelona ha deixat l'escó al Congrés i també el partit.
Roldán ha criticat obertament el "gir recent" del partit, que no és capaç, ha dit, "de confrontar-se amb l'extrema dreta". El fins ara portaveu econòmic al Congrés creu que el canvi de posició de la formació taronja desvirtua el que ha qualificat com les "banderes" de Ciutadans: el reformisme, la regeneració i la batalla contra el nacionalisme:
"Com superarem la dinàmica de confrontació de rojos i blaus que venim a combatre, si ens convertim en blaus?"
Roldán ha rebut el suport de Garicano, el responsable econòmic del partit, que també ha votat en contra de Rivera a l'executiva:
En canvi, Albert Rivera s'ha limitat a agrair la feina de Roldán durant aquests quatre anys i a donar la benvinguda a dos dels seus fitxatges estrella: l'exvicepresident de Coca-Cola Marcos de Quinto i l'advocat de l'estat Edmundo Bal, a més de Carina Mejías:
Roldán, al final de la roda de premsa d'aquest dilluns (EFE)
El candidat a Astúries deixa l'acta
Des d'Astúries, ha arribat l'última de les dimissions per ara: la del cap de llista al Parlament asturià, Juan Vázquez, descontent amb el gir a la dreta del partit.
L'exrector de la Universitat d'Oviedo, que va concórrer als comicis autonòmics com a independent, ha assegurat que no té cap "retret" per fer a Ciutadans, però que era "evident" que el partit havia canviat l'orientació des que va acceptar encapçalar-ne la candidatura, el desembre de 2018.
Vázquez, en la roda de premsa en què ha anunciat que deixava el partit (EFE)
El vicepresident primer del Congrés dels Diputats i membre de l'executiva de Cs, Ignacio Prendes, ha lamentat la decisió de Vázquez, tot i no compartir-ne "les raons":
Aquestes dimissions arriben quan fa menys d'una setmana que l'alcaldable de Cs a Barcelona, Manuel Valls, va trencar amb el partit entre dures crítiques pels pactes amb Vox. Tot plegat suposa una crisi sense precedents en el partit liderat per Albert Rivera.
- ARXIVAT A:
- Cs