Cases destrossades per les pluges torrencials, el juliol del 2021, a Schuld, a Alemanya (EFE)

Crisi climàtica: Europa s'escalfa el doble de ràpid que la mitjana del planeta

Ho diu el primer informe conjunt de l'ONU i la UE, que afirma que això provocarà grans onades de calor i també inundacions al nord i sequeres al sud
Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

L'augment de les temperatures a Europa els últims 30 anys ha estat de més del doble que a la resta de regions del planeta, segons un informe conjunt de l'ONU i la Unió Europea presentat aquest dimecres a Ginebra.

Entre el 1991 i el 2021, només l'Àrtic s'ha escalfat més de pressa que Europa, però no està entre les 6 regions definides per l'Organització Meteorològica Mundial, l'OMM, que forma part de l'ONU.

Es tracta del primer informe que elabora l'OMM conjuntament amb el servei Copernicus de la Unió Europea, i mostra que al continent la temperatura ha pujat 0,5 ºC cada 10 anys des del 1991.

També detalla que les glaceres dels Alps han perdut 30 metres de gruix des del 1997 i que el gel de Groenlàndia s'està fonent ràpidament, i farà pujar el nivell dels mars.

Han divulgat l'informe sencer en anglès, de 52 pàgines, i també un resum en vídeo penjat a Youtube:


Preveuen onades de calor més intenses a Europa

La pitjor conseqüència de la pujada de temperatures al continent europeu seran les onades de calor, que seran més intenses que a la resta del planeta:

"Societats, economies i ecosistemes es veuran afectats per episodis de calor excepcionals, incendis forestals, crescudes i altres efectes del canvi climàtic."

El text recorda l'onada de calor que el 2003 van causar 70.000 morts al continent, i la del 2010 a Rússia, amb uns 55.000 morts, i adverteix que n'hi haurà de semblants o pitjors els pròxims anys.

Carretera destrossada per les pluges torrencials, el juliol del 2021, a Schuld, a Alemanya (EFE/EPA/Sascha Steinbach)

Inundacions al nord, sequeres al Mediterrani

L'informe preveu que l'altra gran conseqüència seran canvis dràstics en les precipitacions, molt més intenses al nord, i molt més escasses al sud, al Mediterrani, que patirà grans sequeres.

També fa un repàs al que ja ha passat els últims anys: fenòmens meteorològics extrems, principalment inundacions i grans tempestes, que han afectat mig milió de persones.

Això ha provocat només el 2021 centenars de morts a Alemanya, Bèlgica i altres països, i pèrdues econòmiques per valor d'uns 50.000 milions d'euros.

Aquest informe s'ha fet públic pocs dies abans que comenci la cimera climàtica de l'ONU COP27 a Sharm al-Sheikh, a Egipte, continuació de la de Glasgow de l'any passat.

El pantà de Rialb, sota mínims (ACN/Albert Lijarcio)
ARXIVAT A:
Unió Europea Crisi climàtica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut