Crisi de Vox a les Illes per l'expulsió de la líder del partit i el president del Parlament

La direcció de Vox vol expulsar del partit els cinc membres del grup parlamentari de l'extrema dreta que han decidit fer fora els dos diputats

RedaccióActualitzat

L'expulsió de la líder de Vox a les Illes, Patricia de las Heras, i del president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, del seu grup a la cambra ha esquerdat el partit d'extrema dreta.

La decisió, que han pres els cinc diputats de Vox que es queden al grup --en principi--, l'ha comunicat aquest dilluns al matí la portaveu, Idoia Ribas. En una compareixença sense admetre preguntes, l'ha justificat "per circumstàncies internes" i "per aconseguir la millor organització possible i la millor unitat possible". 

També l'ha relacionat amb la voluntat d'accentuar la "col·laboració amb l'acció del govern" de la popular Marga Prohens, amb qui Vox va signar un acord d'investidura el juny passat, en "un clima de confiança". "Treballarem colze a colze amb el PP, que ens necessita", ha afirmat, afegint que "no permetrem que res ni ningú s'hi interposi".

Una estona després, la direcció de Vox expressava --per boca del secretari general, Ignacio Garriga-- el seu suport als dos diputats expulsats. A més, Garriga ha anunciat que proposarà l'expulsió dels cinc diputats autonòmics que els han fet fora, per haver actuat "unilateralment" i sense informar-ne Madrid.

La portaveu de Vox al Parlament de les Illes Balears, Idoia Ribas, en una compareixença
La portaveu de Vox al Parlament balear, Idoia Ribas, ha comunicat aquest matí les expulsions

Le Senne té les hores comptades al càrrec

El reglament del Parlament balear preveu que si un membre de la mesa és expulsat o surt del seu grup parlamentari, perd el càrrec. Per tant, el president Le Senne haurà de deixar de ser-ho. I es dona el cas que serà una mesa presidida per ell mateix la que tramitarà la seva expulsió i el seu pas, juntament amb la diputada De las Heras, al grup de no adscrits. 

La pròxima reunió de la mesa està prevista aquest dimecres al matí, però es podria avançar. Amb tot, el ple haurà de votar una nova presidència. Aquesta renovació podria tenir lloc el 6 de febrer, a la primera sessió plenària del nou període de sessions.

Segons el reglament, s'elegeix el candidat proposat que obtingui el vot de la majoria absoluta en primera votació. Si no, en una segona votació, obté la presidència qui acumula més vots.

 

ARXIVAT A:
Illes BalearsVox
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut