Crisi diplomàtica entre la Xina i els Estats Units per l'afer del globus espia
L'ONU demana rebaixar la tensió entre les dues potències després que els Estats Units hagin anul·lat la primera reunió d'alt nivell amb la Xina dels últims sis anys
Aquest diumenge 5 de febrer havia de ser una data clau per a les relacions bilaterals entre els Estats Units i la Xina. Per primer cop, un membre de l'administració Biden, el secretari d'Estat nord-americà Antony Bliken, visitaria de manera oficial el gegant asiàtic per mirar de rebaixar la tensió entre els dos països.
Blinken havia de ser el primer secretari d'estat a reunir-se amb el president xinès, Xi Jinping, en gairebé sis anys. Amb aquest viatge, l'administració Biden volia rebaixar tensions passades i consolidar les relacions bilaterals.
Però només 48 hores abans, la visita de Blinken a la Xina s'ha posposat sense data. La diplomàcia nord-americana assegura que el viatge es reprogramarà quan "es donin les condicions necessàries".
El globus torpedina l'acostament amb la Xina
Què ha provocat aquest canvi en l'agenda del cap de la diplomàcia dels EUA? Les imatges d'un globus aerostàtic sobrevolant territori dels Estats Units captades per un videoaficionat hi tenen molt a veure.
La polèmica provocada pel suposat "globus espia" --com denuncia el Pentàgon-- ha desembocat en una crisi diplomàtica entre les dues potències més poderoses del món.
La Xina ha reconegut que el globus és seu, però nega que tingui funcions d'espionatge i assegura que és per fer investigacions sobre fenòmens atmosfèrics.
La Casa Blanca assegura que estan seguint de prop el recorregut del globus espia xinès. Un funcionari de l'administració nord-americana ha dit que han actuat de forma immediata per evitar que cap informació significativa arribi a Pequín.
El globus es va detectar dijous sobrevolant territori de Montana, al nord-est del país, on hi ha diversos magatzems de míssils intercontinentals. Però el Pentàgon ha descartat que suposi una amenaça "física o militar" per a la població.
Pat Ryder, portaveu del Pentàgon, ha insistit que l'aparell "és de vigilància" i no "civil per investigar fenòmens atmosfèrics" com diu Pequín. Ryder ha confirmat que l'aparell es desplaça en direcció est i que ha canviat de trajectòria les últimes hores.
Primera reunió bilateral d'alt nivell en sis anys
Després de l'enrenou per la presència del globus xinès dins de territori nord-americà, l'administració Biden considera que anar ara a la Xina podria enviar un missatge erroni, segons han explicat fonts del govern al diari The Wall Street Journal. Per aquesta raó han preferit ajornar el viatge de Blinken de manera indefinida.
Washington anul·la a darrera hora el viatge de Blinken però es compromet a mantenir obertes les vies de comunicació amb Pequín.
Per la seva banda, el govern xinès no ha trigat a demanar a Washington calma i que no sobredimensioni la qüestió del globus. La portaveu del ministeri d'Exteriors xinès, Mao Ning, ha assegurat que Pequín no té "cap intenció de violar l'espai aeri o la sobirania d'altres països".
Però l'afer del globus no té només repercussions internacionals per a l'administració de Joe Biden: el globus també sobrevola la política interna dels Estats Units.
Els republicans han aprofitat l'episodi per criticar Joe Biden i l'acusen de ser massa tou amb el gegant asiàtic. Per a ells, l'episodi del globus que ha entrat en territori nord-americà és una mostra clara que la Xina no ha fet cap canvi real en la seva política exterior, malgrat simular un cert aperturisme cap als Estats Units.
L'ONU demana rebaixar la tensió
El portaveu de les Nacions Unides, Stéphane Dujarric, ha demanat que la Xina i els Estats Units facin tot el possible per reduir la tensió provocada per aquest incident "atesa la posició de lideratges global" que tenen.
L'organisme internacional diu que no té informació directa sobre la crisi del suposat globus espia xinès, però demana que no suposi un increment de tensió entre les dues potències mundials.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsXinaONU