Crisi diplomàtica Espanya-Mèxic pel veto a Felip VI a la presa de possessió de la presidenta
- TEMA:
- Mèxic
Tensió diplomàtica entre Espanya i Mèxic per la presa de possessió de la presidenta electa mexicana, Claudia Sheinbaum. El rei Felip VI ha estat exclòs de la llista de convidats de la investidura, que se celebrarà el pròxim 1 d'octubre, perquè no ha demanat perdó per la conquesta d'Amèrica.
L'any 2019, el predecessor de Sheinbaum, Andrés Manuel López Obrador, havia sol·licitat per carta les disculpes del monarca, coincidint amb el bicentenari de la independència de Mèxic. La missiva demanava expressar "de forma pública i oficial el reconeixement dels greuges causats" per la colonització espanyola.
"Lamentablement, la missiva no ha merescut cap resposta directa, com correspon a la millor pràctica diplomàtica de les relacions bilaterals. Pel govern que encapçalaré a partir de l'1 d'octubre, el reconeixement dels indígenes és fonamental", ha lamentat Sheinbaum.
Espanya rebutja anar-hi, en senyal de protesta
L'exclusió del rei no ha estat ben rebuda pel govern espanyol, que ja ha anunciat que no enviarà cap representant a la presa de possessió. En un comunicat, l'executiu de Pedro Sánchez --que sí que ha estat convidat a la cerimònia-- qualifica d'"inacceptable" la postura de Mèxic.
Des de l'assemblea general de Nacions Unides, el president espanyol ha dit que no pot acceptar l'exclusió del rei, i ha lamentat que de tot plegat se'n ressentiran les relacions entre els dos països.
"Han actuat amb molta prepotència"
Felip VI és qui assisteix en representació d'Espanya a la presa de possessió dels presidents iberoamericans. Des que López Obrador va assumir la presidència de Mèxic, l'any 2019, ha insistit repetidament que el cap d'estat ha de retre comptes pels abusos comesos durant la conquesta.
A finals de juliol passat, Sheinbaum es va fer seva aquesta postura, i va reiterar la petició de disculpes per les massacres i la violència durant el període de domini espanyol de l'Amèrica Llatina (segles XV-XIX). Amb tot, la futura mandatària ha preferit mantenir bones relacions amb Espanya, que precisament ara no passen el millor moment.
L'encara president López Obrador ha donat suport a la seva successora i ha criticat la "prepotència" del govern espanyol en aquest afer. "Han actuat amb molta prepotència, mai han contestat una carta que era respectuosa i formal. Han utilitzat els seus intel·lectuals orgànics, com Mario Vargas Llosa, per insultar-nos a les ràdios i televisions espanyoles", ha clamat durant la seva conferència matutina.
L'afer uneix PP i PSOE
L'absència d'un representant d'Espanya a la investidura de Sheinbaum és un nou capítol en les desavinences entre tots dos governs. Fa dos anys, López Obrador va decretar una pausa en les relacions diplomàtiques pels abusos que, segons denuncia, les empreses espanyoles cometen a Mèxic. Concretament, es referia a Repsol i OHL.
El ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha demanat comparèixer al Congrés per explicar la negativa del govern a assistir a la presa de possessió de la presidenta mexicana. El xoc diplomàtic ha aconseguit posat d'acord el PP i l'executiu espanyol, que ha rebut la benedicció dels populars a la decisió.
En canvi, els socis de legislatura de Sánchez (Sumar, Més País i Bildu) han qüestionat la postura del govern i han anunciat que sí que assistiran a l'acte d'investidura de Claudia Sheinbaum.
- ARXIVAT A:
- Mèxic