La substitució de Puigdemont "trenca confiances" entre ERC i JxCat

Esquerra acusa Junts per Catalunya de "mentir", mentre que JxCat diu que Torrent s'ha saltat un acord
Redacció Actualitzat
TEMA:
ERC

Crisi de confiança entre Esquerra Republicana i Junts per Catalunya. Els republicans acusen JxCat de "mentir de manera descarada" i neguen cap acord previ per deixar Carles Puigdemont al marge de la substitució dels diputats suspesos pel jutge Pablo Llarena.

JxCat assegura que el president del Parlament, Roger Torrent, ha ignorat el pacte "al més alt nivell" que preveia substituir els cinc diputats suspesos i que són a la presó -Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva-, però no pas Puigdemont, perquè no és a la presó i Alemanya només n'ha acceptat l'extradició per malversació de fons i no pas per rebel·lió.

El portaveu republicà, Sergi Sabrià, creu que JxCat intenta "tapar les seves diferències internes" amb les acusacions a Esquerra:

"A una part de Junts per Catalunya no li anava bé aquesta proposta. Legítim, absolutament legítim. El que no és legítim és sortir aquí i mentir. Avui s'han trencat clarament confiances. I nosaltres lluitarem per cosir-les una altra vegada."

Sabrià, visiblement molest, ha instat JxCat a resoldre els seus problemes interns:

"Avui la discrepància principal ha estat dins un grup, no entre grups. Un grup que ha votat diferent a la mesa. Nosaltres no podem resoldre els problemes interns de JxCat. Si tenen un cap de setmana difícil, no és el nostre problema."

Amb aquestes paraules ha apel·lat a l'abstenció d'Eusebi Campdepadrós a la mesa, davant el vot en contra de Josep Costa, i això a les portes de l'assemblea del PDeCAT, després que Puigdemont hagi presentat la seva plataforma política al marge del partit, la Crida Nacional per la República.

"Dignitat" o "blanquejar el 155"

 

El grup de Junts per Catalunya afirma que no acceptaran "mai" la substitució de Carles Puigdemont. Ho ha dit el portaveu de la formació, Albert Batet:

"Mai acceptarem la substitució del president Puigdemont. No podem donar suport a cap proposta que validi la suspensió o substitució del president Carles Puigdemont. Per nosaltres és una línia vermella. Vermellíssima."

 

El portaveu adjunt, Eduard Pujol, ha retret a Torrent que s'hagi desdit de l'acord verbal que, assegura, tenia JxCat amb ERC i s'ha preguntat si Torrent està per la "dignitat" o per "blanquejar el PSC del 155":

"Demanem a ERC que ens aclareixi quina és la posició del president Torrent. O defensa la dignitat dels diputats del Parlament i del país, o es blanqueja el PSC del 155. O una cosa o l'altra."

Les discrepàncies han forçat la desconvocatòria del ple del Parlament previst per a aquest dimarts. La majoria dels grups de l'oposició han destacat la divisió de l'independentisme.

 

 


 

 

Conversa entre Torra i Aragonès

Davant les diferències entre JxCat i ERC, el president de la Generalitat, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, han mantingut una conversa aquest dimecres al vespre per analitzar la situació.

 

ARXIVAT A:
ERC Junts Carles Puigdemont Oriol Junqueras Josep Rull Jordi Turull Jordi Sànchez Raül Romeva Roger Torrent Quim Torra
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut