Pablo Casado durant la presentació de les llistes del seu partit a les eleccions europees, a Madrid (EFE)

Critiquen Casado per proposar que la policia espanyola estigui per sobre dels Mossos

El govern de la Generalitat considera que "PP, Ciutadans i Vox estan competint per veure qui la diu més grossa"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Policial

El govern de la Generalitat i també el govern basc han criticat la proposta de Pablo Casado que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estiguin jeràrquicament per sobre dels Mossos d'Esquadra i de l'Ertzaintza, ja que, segons ell, el monopoli de la força correspon a l'Estat. El PSOE i Podem també ho rebutgen perquè ho consideren "involucionista".

El president del Partit Popular vol articular la iniciativa a través de la llei de seguretat nacional o de seguretat ciutadana, amb l'objectiu que les forces de seguretat de l'Estat supervisin els Mossos i els puguin donar ordres. Ho justifica pel que va passar l'1-O:

"La prevalença de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil és una qüestió que s'ha de destacar. No podem tornar a veure aquest tipus d'enfrontament com el que vam veure l'1 d'octubre i no podem tolerar les ordres il·legals que els mateixos sindicats dels Mossos d'Esquadra estan denunciant a Catalunya."

La nova consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, ha tret importància a la proposta de Pablo Casado de donar prevalença a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil sobre els Mossos, l'Ertzaintza i les policies locals.
 

Meritxell Budó, aquest migdia, durant la compareixença informativa posterior a la reunió del govern (ACN) 


En la compareixença informativa posterior a la reunió del govern, Budó ha explicat que continuen endavant sense tenir en compte el que puguin dir les formacions liderades per Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal.

"PP, Ciutadans i Vox estan fent una competència a veure qui la diu més grossa. Ara li ha tocat als Mossos, després acabaran demanant l'empresonament del president Torra. És a dir, cada dia només juguen a veure qui la diu més grossa. Per tant, nosaltres hem de seguir el nostre camí."

Per la seva banda, el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, ha assegurat que les declaracions de Casado són "gravíssimes". Per Erkoreka, el líder popular "ignoraolímpicament" la Constitució i l'Estatut i "lamina consensos històrics i acords fonamentals bàsics":

"I va més enllà per esbossa un model que trenca obertament el model establert a l'Estatut per a l'ordenació de la seguretat pública i l'articulació entre les policies."

Des del PNB, a través del seu portaveu al Congrés, Aitor Esteban,  han convidat Casado a "rellegir" l'Estatut de Gernika

"Quan vam pactar l'Estatut era condició, i va quedar molt clar, que l'Ertzaintza és una Policia integral que té, per tant, el mateix nivell que la Policia de l'Estat (···) S'han de readequar els efectius que tenen desplegats l'Estat a Euskadi perquè la policia espanyola s'està encarregant de competències que no li corresponen (···) [Casado] no es llegeix ni la seva pròpia legislació."

Els socialistes l'acusen de tornar al passat. Així ho qualifica el secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos:

"En el rerefons d'aquestes propostes només hi ha una qüestió evident que és recentralitzar, anar cap enrere en el model que tenim."

Podem ho considera una proposta vergonyosa per enfrontar els territoris.

ARXIVAT A:
Policial Eleccions autonòmiques 26M Eleccions europees 26M Eleccions municipals 26M Eleccions 28A Pablo Casado Generalitat de Catalunya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut