Crítiques a Ana Obregón, mare per gestació subrogada als 68: "És violència contra la dona"
- TEMA:
- Família
El debat sobre la gestació subrogada torna periòdicament, i ara ho ha fet amb força pel cas d'Ana Obregón. Amb 68 anys, l'actriu i empresària ha estat mare d'una nena mitjançant aquest procediment a Miami, als Estats Units, on aquesta pràctica és legal, a diferència d'Espanya.
La revista Hola ha publicat l'exclusiva de la nova maternitat d'Obregón, que va perdre el seu fill Álex, de 27 anys, l'any 2020 a causa d'un càncer.
Des del govern espanyol han rebutjat la pràctica dels ventres de lloguer. Preguntades pel tema als passadissos del Congrés, les ministres d'Igualtat, Irene Montero, i d'Hisenda, María Jesús Montero, han recordat que tant Unides Podem com el PSOE s'hi oposen.
Irene Montero ha remarcat que la llei de salut sexual i reproductiva, coneguda com a llei de l'avortament, reconeix la gestació subrogada com "una forma de violència contra les dones" i l'ha definit també com una "explotació del cos de la dona".
La titular d'Igualtat ha reclamat als mitjans de comunicació que "no oblidin que les dones que hi ha al darrere" ho fan per necessitats econòmiques. "Hi ha una bretxa de discriminació per pobresa", ha subratllat.
María Jesús Montero, per la seva banda, ha deixat clar que no hi estan d'acord. "I així ho hem expressat en els nostres programes polítics", ha afegit.
El PP s'obre a regular la gestació subrogada
Al PP hi ha diverses opinions al voltant de la gestació subrogada. La secretària general de la formació, Cuca Gamarra, ha demanat un "debat profund i serè" perquè el tema és complex i hi ha "moltes opinions a la societat espanyola". Des de la direcció nacional del partit, però, s'han obert a regular aquest tipus de pràctica amb el requisit que no hi hagi pagament a la gestant.
Des de Gènova destaquen el buit que hi ha en aquest moment, atès que hi ha famílies que viatgen a altres països per fer aquesta pràctica i després els consolats acaben inscrivint els nens com a espanyols. Per això, creuen que seria bo regular-ho, ja que ara és il·legal a Espanya. Es tracta de la primera vegada que el PP parla obertament de la necessitat de regular aquest assumpte.
Al 17è Congrés Nacional del partit, el 2018, ja es va advocar per un debat seriós "davant una realitat molt delicada i extremadament sensible", davant la qual consideren que cal una "resposta clara i d'ampli consens".
Gamarra ha demanat no oblidar que darrere els ventres de lloguer "hi ha nens, que tenen drets que s'han de garantir".
Des de Ciutadans, com ja havien fet en el passat, han defensat que es reguli la gestació subrogada a Espanya, de forma altruista. "No es lloga cap ventre", ha afirmat el diputat Edmundo Bal, sinó que seria una pràctica destinada "a possibilitar que persones que, pel motiu que sigui, no puguin engendrar fills de manera natural puguin conformar la família que volen".
Bal ha afegit que estan preocupats per la "situació d'inseguretat jurídica dels menors", després que una sentència del Suprem ha negat la possibilitat de la filiació si no és per adopció.
Per això Cs demana a l'executiu espanyol que, encara que rebutgi la gestació subrogada, atengui "com a mínim aquesta esquerda jurídica".
Canvis per evitar inscriure els nadons fruit de la gestació subrogada
Sobre si es pot evitar que una criatura nascuda per gestació subrogada en altres països pugui viure a Espanya, la ministra María Jesús Montero ha indicat que, a principis de legislatura, es van modificar aspectes de les inscripcions al Registre Civil per intentar impedir-ho. Ara bé, ha afegit que "cada cas s'ha d'analitzar de forma concreta" i que, per tant, no es podia "pronunciar en general".
L'associació de famílies per gestació subrogada Són els nostres fills ha afirmat que continua vigent la instrucció que permet la inscripció d'aquests fills al Registre Civil. Diuen que és "un llegat de Pedro Zerolo", el polític socialista amb el qual van negociar el text i que va morir el 2015.
La instrucció, de l'octubre del 2010, recull que es podran inscriure els infants dels països on hi ha una sentència judicial de parentalitat, com passa amb els Estats Units. I es manté tot i "els moviments del PSOE per estigmatitzar" les famílies, segons opina el portaveu de l'entitat, Antonio Vila-Coro.
L'associació no ha rebut queixes que s'hagin denegat filiacions a causa de la llei que considera violència la gestació subrogada.
El que sí que defensa l'associació és que es posi un límit d'edat per a la gestació subrogada, per impedir que la criatura quedi òrfena al cap de poc temps, tot i que no concreten quina.
Els Estats Units, el Canadà, Geòrgia, Grècia, Albània o Ucraïna són alguns dels països on les agències especialitzades ofereixen els serveis de gestació subrogada.
El "30 minuts" va abordar el tema l'any 2016 amb el reportatge "Nens que no venen de París":