El filtre fa passar per reals vídeos i imatges falsejades que semblen naturals (iStock)

Crítiques al nou filtre de TikTok Bold Glamour pel rebuig que pot crear de la pròpia imatge

El nou efecte elimina qualsevol imperfecció i signe d'envelliment del rostre segons patrons estètics que poden generar frustració
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
TikTok

El nou filtre viral de TikTok és un efecte de realitat augmentada que es diu Bold Glamour i que et canvia totalment l'aspecte a partir d'un maquillatge complet i d'alterar les faccions de la cara segons un patró estètic que rebutja les imperfeccions i els signes d'envelliment.

Els que l'han provat --i sobretot les que l'han provat, perquè en alguns homes la transformació no és tan evident-- reconeixen que el canvi és sorprenent i molt realista, gràcies a la intel·ligència artificial que permet, per exemple, que puguis parlar de manera natural i tocar-te la cara sense que hi hagi cap salt o interferència que delati que la imatge que veus és falsa.

@courtneyelebyr qué miedo :( #fyp #filtros #CapCut ? original sound - courtneyelebyr

Llavis carnosos, pòmuls marcats, nas estret, celles ben definides, pestanyes llarguíssimes i una pell perfecta (sense grans, taques, arrugues ni marques de cap tipus) que poden provocar, segons els experts, una gran frustració i el rebuig de la pròpia imatge, sobretot en l'adolescència, com explica la doctora Montserrat Lacalle, professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la UOC.

"En aquesta etapa és bàsica la comparació amb els altres. Busques grups d'iguals, busques el teu lloc. Si en aquesta cerca tens referents que no són reals estem perduts: et compares amb una cosa que no existeix i el teu nivell d'exigència és increïble."

La "dismòrfia de l'autofoto"

L'exposició a les xarxes socials --especialment TikTok i Instagram, però també d'altres com Snapchat o Facebook-- i l'aparició de filtres com aquest estan augmentant la dismòrfia de la selfie o autofoto entre els joves, segons alerten els experts.

Es tracta d'un trastorn identificat l'any 2018 pel Boston Medical Center, que implica una percepció distorsionada de l'aspecte d'un mateix en comparar-te amb les imatges retocades per filtres, cosa que comporta una frustració o decepció de la teva imatge real.

Filtres com aquest "d'extrema bellesa", o com a #teeneagerfilter --una altra opció de TikTok que parteix la pantalla en dos i et mostra en una banda com ets ara i en l'altra com si fossis adolescent--, agreugen aquest fenomen que fa que, quan treus l'efecte, comparis la teva imatge real amb una d'irreal, sense imperfeccions, que no existeix.

L'any 2019, un informe intern d'Instagram ja alertava que l'aplicació atacava l'autoestima dels adolescents i advertia que provocava que una de cada tres noies se sentissin malament amb el seu cos.

@uhhhuhhunney Lived in the past for about 30 seconds or less. To think about the last time i looked so young and what i had endured up to that point. It seemed like my smile never lost its life but that sparkle in the eye had already been gone for so long. 20 years past and even more endured i wonder what will be in 20 more years. #teenagers #teenagefilter #teenagelookfilter #teenagerfilter #abuse #domesticviolence #death #surviving ? The Freshmen - The Verve Pipe

 

 

@mandertok Seriously, they are making the "now" look worse to make it more dramatic, right? Right?! #teenagefilter #foreveryoung ? Forever Young - Alphaville

 

Quin patró estètic hi ha darrere l'algoritme?

Les dues imatges queden confrontades cara a cara, amb tota cruesa, un fet que pot provocar inseguretat i baixa autoestima, a més de rebuig al propi cos i d'elevar els nivells d'ansietat i depressió.

@tonerandh00ch I was NOT expecting to go on such an emotional journey ???#teenagefilter #fyp #tonerandh00ch #viral ? Forever Young - Alphaville

L'algoritme que fa servir aquesta xarxa social xinesa i que determina l'aspecte de l'usuari fa més evidents els canvis en les dones que en els homes, segons denuncien alguns usuaris a les xarxes, que es pregunten quin patró estètic i cultural determina els paràmetres d'aquest filtre:

 

Imatges poc fiables i sense valor documental

Les reticències a l'aplicació van més enllà dels aspectes estètics i emocionals, com explica a TikTok una fotògrafa que insisteix en el fet que aquest tipus de filtre fa que després molts clients no es vegin bé en cap fotografia sense retocar:

"Molta gent fa servir massa aquests filtres i es pensa que realment té aquest aspecte, són massa realistes, i quan els ensenyes a la càmera com surten realment a la foto es queden destrossats. Sovint he vist dones molt maques que diuen 'quin fàstic, què vella em veig'. Això no és sa."

@coffeetillvodka This filter is INSANE! Its so real, and i can see how damaging this could be. #filters #women #aging #youth #beauty #reality #photography #womensempowerment #mentalhealth ? Belonging - Muted


L'altre dubte que genera aquest programa --i d'altres aplicacions que permeten distorsionar veus i imatges-- gira al voltant del perill que perdin qualsevol valor documental, ja que permet fabricar fàcilment imatges i vídeos falsos, i fa molt difícil detectar què és mentida i què és veritat del que es veu.


Què fan amb les nostres dades biomètriques?

I finalment, tampoc no queda clar què fa TikTok amb les dades biomètriques dels usuaris, si les guarda o no i si les pot vendre en un futur.

La política de privadesa de l'aplicació adverteix de la gran quantitat d'informació dels usuaris que emmagatzema, des de les dades personals del perfil --com el nom, edat, adreça, telèfon, correu o contrasenya--, fins al contingut que crea --fotografies, àudios, vídeos i totes les dades que en van associades--, passant pels missatges, els contactes, les recerques, la localització, la informació tècnica, l'historial, la freqüència d'ús de la plataforma, o la utilització que fa cadascú de les dades i informació que consulta.

 

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificial TikTok
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut