El Suprem va ordenar repetir el judici als membres de la mesa que presidia Carme Forcadell pel paper de Barrientos ((ACN / Sara Escalera))

Crítiques al president del TSJC: admet que cal més català fent el discurs en castellà

En una compareixença al Parlament, Jesús María Barrientos ha dit que veu "certament desolador" que les sentències redactades en català no arribin ni al 7%
Redacció Actualitzat
TEMA:
Català

El president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, ha dit avui al Parlament que l'ús del català a la justícia és "manifestament deficitari" i ha afegit que les sentències redactades en català el 2020 no arriben ni al 7%.

Ho ha dit en la comissió de justícia, en la qual ha comparegut per presentar la memòria judicial 2020 del TSJC. Barrientos ha qualificat de "certament desoladora" la dada: el 2021 es van publicar 18.000 sentències en català i 241.000 en castellà.

També ha explicat que només en el 14% de les demandes qui les interposa marca el català com a llengua preferent per relacionar-se amb l'administració de justícia.

Per això, a més de la tasca dels jutges, creu que cal "una mentalització general de tot el sistema de col·laborar amb la justícia" per utilitzar més el català als tribunals.

El president del TSJC ha comparegut al Parlament per explicar la memòria judicial del 2020 (ACN / Sara Escalera)


Retrets per la llengua del discurs

Però la major part del discurs, el màxim representant de la judicatura a Catalunya l'ha fet en castellà, fet que li han recriminat els grups independentistes.

Els diputats de JxCat i d'ERC Quim Jubert i Ana Balsera respectivament li han retret el poc ús del català per part del mateix TSJC, en la mateixa documentació que s'ha presentat al Parlament i en la interlocutòria sobre el 25% de castellà a l'escola, que estava plena d'errors lingüístics.

A més, li han demanat a Barrientos que ell mateix utilitzi més el català en les intervencions a la cambra catalana.

 

El diputat de Junts ha interpel·lat a Barrientos per demanar-li "cordialment que la pròxima vegada fes l'esforç de dirigir-se a aquesta comissió en català. No només en els cinc minuts inicials de la seva intervenció, que naturalment queda molt lluny per a qui defensa un bilingüisme, que ens acaba de dir que és una dada sensible per a vostè".

Junts ha demanat al president del TSJC que utilitzi més el català

Barrientos, nascut a Lleó, ha parlat en català els primers minuts però ha fet el gruix del seu discurs en castellà, en una comissió que ha durat tres hores. En la resposta a Jubert, Barrientos li ha reconegut que podria parlar en català però li suposa una dificultat:

"Ho faig per respecte a vostès, perquè soc conscient de les dificultats de la utilització de la llengua i la major facilitat que tinc de traslladar-los el meu missatge en castellà, que en definitiva és el que m'interessa."

Al seu torn, Carlos Carrizosa, de Cs, ha criticat la posició dels partits independentistes, a qui ha acusat de tenir una actitud franquista:

"Tenen el desvergonyiment de dir-li a un ponent en quin idioma ha de parlar. Això és absolutament franquista, a mi em recorda allò de 'hable la llengua del imperio'. Per això alguns cops els hem de qualificar d'extrema dreta."

El líder de Cs ha retret les paraules d'ERC i Junts

També el PSC ha criticat els comentaris de JxCat i ERC i els ha retret que instessin Barrientos a parlar en català.

 

ARXIVAT A:
Català Parlament de Catalunya Judicial TSJC ERC Junts
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut