Els científics qüestionen la pausa de les vacunes: "L'aturada no està justificada"
Vacunació de la Covid a una veïna de la Seu d'Urgell (ACN/Albert Lijarcio)
Barcelona

Crítiques de científics a decisions sobre les vacunes per interessos polítics i econòmics

Després de la frenada d'AstraZeneca i Janssen, els experts critiquen que des de la política es prenen decisions que no responen a criteris mèdics

RedaccióActualitzat

Preocupació de la comunitat científica per la frenada de les vacunes d'AstraZeneca i Janssen, mentre s'estudien els casos de trombosi molt infreqüents que s'han notificat entre els milions de vacunats.

Creuen que des de la política es prenen decisions que no responen a raonaments mèdics i que aturar la vacunació té molts més riscos que continuar vacunant.

 

Per Robert Güerri, coordinador de la Unitat d'Hospitalització Covid de l'Hospital del Mar, la pausa no està justificada:

"Cap de les vacunes que estan aprovades i comercialitzades, cap, ha mostrat un efecte advers freqüent que justifiqui el fet d'aturar, retardar i fins i tot de condicionar l'administració d'aquestes vacunes".


Ester Gea Mallorquí, investigadora d'Immunologia Viral de la Universitat d'Oxford, creu que l'alarma generada és fruit d'estar vivint el sistema de farmacovigilància (el control d'efectes adversos dels medicaments) en viu. "Això pot crear un pànic, unes sensacions d'inseguretat, que no hauria de ser", explica. A més, afegeix, es prenen decisions sense primar el criteri científic:

"Les decisions polítiques moltes vegades es basen en l'opinió pública i no tant en l'opinió dels experts".

L'epidemiòleg Daniel López Acuña, exdirector d'Acció Sanitària en Crisis de l'Organització Mundial de la Salut, posa en valor les dades científiques que indiquen que la Covid té més riscos que la vacuna:

"És un fet científic, la probabilitat de mort en un milió de persones per Covid és més gran que la probabilitat de mort per trombes en persones vacunades".

En el següent vídeo, els experts alerten també de la guerra comercial que hi ha amb les vacunes i dels interessos geopolítics que hi pot haver darrere algunes decisions:

 

Justament, després dels dubtes amb AstraZeneca i Janssen, la Unió Europea ha decidit centrar en Pfizer/BioNTech l'estratègia de vacunació, amb l'argument que s'està demostrant que tenen una tecnologia més fiable. És una vacuna més cara i més complexa a l'hora d'emmagatzemar i distribuir.

La notícia de l'acord amb Pfizer ha coincidit amb l'anunci de la farmacèutica que avançaria 50 milions de dosis més aquest segon trimestre de l'any i la filtració que la UE no renovaria els contractes amb AstraZeneca i Janssen l'any que ve.

 

ARXIVAT A:
VacunesCoronavirus Covid-19Unió Europea
Anar al contingut