
Crítiques de lletrats a la resolució del Suprem:"Si no fos tan tràgic, seria còmic"
La interlocutòria del Tribunal Suprem, que s'ha fet pública aquest dimarts, que resol el recurs de Jordi Sànchez després que se li negués el permís per assitir a la sessió de la seva investidura com a president de la Generalitat, al Parlament de Catalunya, ha provocat les reaccions dels advocats de les defenses de Carles Puigdemont, i els líders i polítics independentistes empresonats i a l'exili.
Jaume Alonso-Cuevillas, advocat a Espanya de Carles Puigdemont, ha qualificat la resolució d'"insuperable".
Si no portés molts mesos superant la meva capacitat de sorpresa, diria que la interlocutòra d'avui 17-04-18 de la Sala Segona del Tribunal Suprem, és absolutament insuperable.
J. Alonso-Cuevillas (@JaumeAlonsoCuev) 17 de abril de 2018
Recordeu la data, perquè se'n parlarà durant dècades. I no gaire bé, per cert ! pic.twitter.com/giMZpLkNiw
I ha afegit que faria riure si la situació no fos tan seriosa:
Si no fos tan tràgic veure bona gent pacífica a la presó, lluny dels seus fills, parelles, pares, germans, amics ...
J. Alonso-Cuevillas (@JaumeAlonsoCuev) 17 de abril de 2018
Si no fos tan tan tràgic, seria molt molt còmic
L'advocat Gonzalo Boye, de l'equip de la defensa dels exconsellers a Brussel·les i de Puigdemont a Alemanya, respon a l'opció que deixa oberta la resolució del Suprem de demanar l'extradició de Carles Puigdemont per un delicte de sedició, després que es va rebutjar la rebel·lió. Boye recorda que a Alemanya el delite de sedició es va derogar el 1970.
Parece ser que lo que no se ha comprendido es que el OLG de Schleswig revisó los hechos y determinó que los mismos eran "atípicos según el ordenamiento alemán"...igual tendrían que cambiar los hechos más que los tipos penales
Gonzalo Boye (@boye_g) 17 de abril de 2018
Boye, que obre un fil en el seu compte de Twitter en el qual analitza el concepte de doble incriminació, segons el qual explica que els tipus penals no són rellevants en una euroordre per extradició, sinó que el rellevant són els fets pels quals es reclama la persona i la tipicitat dels fets en el dret del país que l'ha de concedir.
El concepto de "doble incriminación" y cómo funciona es de primero de extradiciones..en fin
Gonzalo Boye (@boye_g) 17 de abril de 2018
Un altre dels lletrat, Andreu Van den Eynde, l'advocat de Oriol Junqueras també s'ha fet ressó de la interlocutòria. Van den Eynde destaca que es critiqui la decisió del tribunal alemany.
Crec que la Interlocutòria de 17 d'abril de la Sala d'Apel·lació del TS l'hauria de llegir tothom. No arriba a 40 pàgines i prejutja, al meu entendre, tot el procediment d'una forma evident. A més diu que els alemanys no tenen ni idea de res.
Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) 17 de abril de 2018
A la xarxa s'han obert fils d'anàlisi d'aquest nova resolució del Suprem per part de professorss i especialistes en dret.
L'exlletrat del Tribunal Constitucional i professor de Dret Constitucional Joaquín Urías també ha obert un fil d'anàlisi a Twitter per una interlocutòria que se suma a les anteriors i que considera "un disbarat":
Al hilo de ello -y sin que tampoco sea el tema que tiene que resolver (permiso de Sánchez)- aprovecha para amenazar con cargos por sedición a Puigdemont, si no le aceptan la rebelión. Un desatino.
Joaquín Urias (@jpurias) 17 de abril de 2018
El Auto de hoy de la Sala del Tribunal Supremo, que ratifica la negativa a permitir a Jordi Sánchez acudir al Pleno para su investidura pone una piedrecita más en la degradación de nuestro Estado de Derecho por parte del poder judicial. 👇🏼
Joaquín Urias (@jpurias) 17 de abril de 2018