Zagreb

Croàcia deixa passar tots els refugiats que van cap a Alemanya

Ho ha anunciat el primer ministre croat després que Hongria hagi tancat la frontera amb Sèrbia i grups de refugiats vagin a Croàcia per poder accedir al centre i el nord d'Europa

RedaccióActualitzat

A Croàcia arriben molts refugiats procedents de Sèrbia. Les autoritats croates han anunciat que preparen centres d'acollida prop de la frontera i també a Zagreb, la capital, on els anirà traslladant. De fet, el primer ministre, Zoran Milanovic, ha assegurat que tots els refugiats del Pròxim Orient que arribin a la frontera els deixaran passar perquè puguin anar cap a Alemanya o altres països europeus. "Podran passar per Croàcia, nosaltres els ajudarem", ha manifestat Milanovic. Milers de persones han anat aquesta nit cap a la frontera serbocroata, en un intent de trobar una porta d'entrada a la Unió Europea a través d'Eslovènia.

Una quarantena de refugiats han arribat aquesta matinada a Sid, una població sèrbia a 10 quilòmetres de la frontera croata. La majoria arriben a aquest punt sense saber pràcticament on són. Per arribar a la frontera amb Croàcia des del pas hongarès tancat han pagat 35 euros. Alguns testimonis expliquen que hi ha una desena més d'autocars a punt d'arribar a aquest encreuament.

Els governs de Croàcia i Eslovènia estan estudiant la possibilitat de crear corredors humanitaris fins a Àustria per als refugiats. El ministre de l'Interior croata, Ranko Ostojic, ha dit que, després de parlar amb la seva homòloga eslovena, es plantegen "organitzar corredors, si resulta necessari". Els grups de refugiats entren al territori croata pels camps dels voltants del pas fronterer de la població de Tovarnik i els acompanyen agents locals fins a la comissaria més pròxima. Les autoritats del país calculen que tenen una capacitat per unes 3.000 persones als centres d'acollida. Al migdia ja havien entrat uns 200 refugiats. Algunes fonts oficials estimen que al llarg de la tarda aquesta xifra podria augmentar fins els 500.

Mentrestant, cap refugiat pot passar entre Sèrbia i Hongria. El flux de persones procedents del sud d'Europa està aturat en aquest punt, pel tancament de la frontera hongaresa. Sèrbia ha demanat que es permeti la lliure circulació dels sol·licitants d'asil.

Però de moment, les autoritats magiars han iniciat un procés penal contra 35 persones detingudes després d'entrar irregularment al país per la frontera amb Sèrbia. Hongria ja ha començat a marcar la zona on aixecaran la tanca fronterera amb Romania, un altre país de la Unió Europea que no forma part de l'espai europeu sense fronteres Schengen i per on podrien entrar immigrants i refugiats. També Àustria ha activat l'alerta i ha reforçat els controls fronterers amb els països veïns.

Crida a la unitat europea

En l'àmbit diplomàtic, Angela Merkel continua fent esforços perquè els estats membres acceptin el sistema de quotes. Després del desacord constatat dilluns, la cancellera ha fet una crida a la unitat europea i ha programat una nova reunió de ministres de l'Interior per dimarts vinent. Alemanya fins i tot amenaça de retallar els fons europeus a aquells països que no col·laborin en l'acolliment dels sol·licitants d'asil. Txèquia ho considera amenaces buides i Eslovàquia diu que això pot conduir al final de la Unió Europea.

Merkel també es va reunir ahir amb els governs dels lands alemanys i va anunciar que el govern federal posarà a disposició 40.000 places més per acollir refugiats, mentre es resolen les peticions d'asil.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut