Croàcia rep 6.500 persones en 24 hores i avisa que no pot acollir-ne més
El govern de Croàcia anuncia que no pot rebre més refugiats. En només 24 hores hi han entrat 6.500 persones per la frontera amb Sèrbia. El ministre de l'Interior, Ranko Ostojic, ha explicat a primera hora d'aquesta tarda que el país no pot acollir més refugiats, enmig d'una situació caòtica durant el trasllat de centenars de sol·licitants d'asil als centres d'acollida.
El primer ministre de Croàcia, Zoran Milanovic, ja havia avisat poc abans que el seu país té una capacitat limitada d'atendre l'arribada massiva dels refugiats. Unes 20.000 persones podrien arribar els pròxims dies al territori croat.
Milanovic ha reconegut que "si augmenta el nombre, no sé si podrem registrar a tota aquesta gent, no puc garantir-ho". Després d'una reunió del seu govern, en què s'ha creat un gabinet de crisi, el primer ministre ha recordat que Croàcia és un país de trànsit per als refugiats, que segueixen la seva ruta cap a Alemanya o Àustria.
Milanovic s'entrevistarà a les pròximes hores amb el canceller austríac, Werner Faymann. Aquest dimecres, el cap del govern croata va assegurar que acceptaran i atendran tots els migrants i els permetran seguir el seu viatge cap a altres països. Juntament amb Eslovènia, Croàcia reclama la creació d'un corredor humanitari per evitar situacions com la que ha passat a la frontera hongaresa.
Centenars de refugiats continuen entrant al país balcànic després del tancament de les fronteres d'Hongria. Un cop registrats, tots ells són traslladats a centres d'acollida pròxims a Zagreb. Un tren enviat per les autoritats de Zagreb a la frontera amb Sèrbia transportant unes 800 persones ha arribat aquest matí a la població de Dugo Selo, a pocs quilòmetres de la capital.
Les Nacions Unides han qualificat d'inacceptable la càrrega de la policia hongaresa contra els refugiats a la frontera amb Sèrbia, que va repel·lir amb gasos lacrimògens i canons d'aigua. Els enfrontaments es van saldar amb prop de 300 ferits. El govern serbi ha qualificat de brutal el comportament policial i ha enviat reforços a la frontera comuna. En canvi, el govern de Budapest els criminalitza. Segons el seu portaveu, "aquesta gent no és pacífica, no només vol travessar Hongria. Són perillosos i aquest perill s'ha posat de manifest avui. Vostè creu que els refugiats anirien armats i atacarien la policia per intentar entrar al nostre país? Jo no ho crec."
A més, el primer ministre, Víktor Órban, referma en una entrevista que publica el diari francès "Le Figaro" que estudien construir una altra tanca a la frontera amb Croàcia, plans que han merescut aquest comentari del primer ministre croat, Zoran Milanovic: "Penso que les tanques i els murs no aturaran ningú. En aquest cas, s'ha enviat, en ple segle XXI, un missatge terrible."
Aquest dijous, el Parlament Europeu ha aprovat, a instàncies del seu president, Martin Schulz, una resolució a favor d'acollir els 120.000 refugiats que reclama la Comissió Europea, i que diversos països rebutgen.
A Alemanya, les autoritats van registrar aquest dimecres l'entrada de 7.266 immigrants i refugiats, el doble que dimarts, segons la policia federal. Un portaveu policial ha explicat que "la majoria d'ells han estat recollits quan creuaven la frontera entre Alemanya i Àustria.