Cronologia de l'operació Judes a Catalunya amb 7 acusats de terrorisme
Set dels nou detinguts dilluns declararan aquest dijous a l'Audiència Nacional i hauran de respondre a les acusacions de terrorisme, però no de tinença d'explosius i rebel·lió, segons els advocats d'Alerta Solidària
Aquest dijous declaren a l'Audiència Nacional set dels nous detinguts dilluns a Catalunya en el que es coneix com a operació Judes. Els detinguts han arribat a la seu judicial a dos quarts de vuit del matí i estava previst que el jutge els prengués declaració a partir de les vuit.
Ho fan davant del jutge que va ordenar l'operació i hauran de respondre a l'acusació de terrorisme. No se'ls imputarien, com en un principi apuntava la Fiscalia, els delictes de tinença d'armes i rebel·lió, segons han explicat els advocats d'Alerta Solidària que representen als arrestats.
Repassem la cronologia dels fets.
Les detencions
Dilluns, mig miler d'agents de la Guàrdia Civil van participar en una operació ordenada per l'Audiència Nacional que va acabar amb la detenció de nou persones, la majoria a Sabadell. L'operació va començar de matinada i es va allargar durant hores en algun punt. La Fiscalia assegurava que pertanyien a un grup terrorista secessionista català preparat per cometre atemptats.
La Guàrdia Civil no va trobar explosius en la desena d'escorcolls practicats, tot i la presència dels artificiers dels TEDAX. Sí que es van endur alguns productes, com la termita, que s'utilitza per fer soldadures, que els agents consideraven que es podien arribar a utilitzar per fabricar explosius. Una qüestió que els especialistes han de validar, segons reconeix la mateixa Fiscalia.
Dels nou detinguts, dos van ser traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, a Barcelona. Aquella mateixa tarda van quedar en llibertat amb càrrecs.
La resta, set detinguts, un cop acabats els escorcolls, van ser traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil a Tres Cantos, a Madrid. Tot i que s'havia decretat el secret de sumari, la Fiscalia va emetre una nota dient que els acusaria de terrorisme, tinença d'armes i rebel·lió.
La visita dels advocats
No va ser fins dimarts al vespre, 38 hores després de les detencions, que els advocats, coordinats per Alerta Solidària, van poder visitar cinc dels set detinguts a Tres Cantos. Els lletrats ja van denunciar traves per accedir-hi i vulneració del dret de defensa, tot i que als arrestats no se'ls va aplicar la llei antiterrorista.
Durant la visita, els advocats van saber que queien dues de les acusacions inicials de la fiscalia -la de rebel·lió i la de tinença d'explosius- i es mantenia la de terrorisme.
Pel que fa al terrorisme, el comunicat de la fiscalia assegurava que l'operació Judes s'havia fet per trobar indicis que provessin l'avançat grau de preparació de projectes terroristes amb finalitats secessionistes, accions que s'havien de dur a terme entre l'1 d'octubre i l'anunci de la sentència del procés.
Uns arguments que han sorprès el sector més progressista dels jutges, perquè no és habitual que la fiscalia qualifiqui els fets amb aquesta contundència en una fase tan inicial del procediment. Ho explica Ignacio González Vega, portaveu de Jutgesses i Jutges per a la Democràcia:
"Sorprèn els termes categòrics que utilitza la Fiscalia quan parla de certeses, crec que està més en el terreny de les sospites que en el de les realitats."
Denuncien irregularitats en les detencions
Fins ara, només dos detinguts han declarat davant la Guàrdia Civil; la resta s'han acollit al dret a no fer-ho.
Haurien estat entre 6 i 8 hores declarant de manera ininterrompuda, segons denuncia l'Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, molt crític amb tot el procés. Són, precisament, els dos arrestats a qui els advocats d'Alerta Solidària no van poder veure dimarts al vespre. La causa: que ja tenien advocats d'ofici.
Ho ha explicat una de les advocades d'Alerta Solidària, Eva Pous, en una entrevista amb el programa "Tot es mou" de TV3:
"És alarmantment greu que dues persones hagin estat detingudes i no hagin tingut les garanties mínimes d'un assessorament i acompanyament legal malgrat tenir al seu abast l'advocat que la família havia designat en els dos casos, i que fins ahir no poguessin visitar amb advocats d'ofici de Madrid".
Una altra irregularitat que denuncien els advocats d'Alerta Solidària és que no en tots els escorcolls hi havia present l'advocat del detingut. Una circumstància que podria alterar la validesa dels registres i que és negada amb contundència pel Ministeri de l'Interior.