Cs, PP i Vox acudeixen a la JEC per la sentència de Borràs i PSC i Comuns volen que dimiteixi
Els cinc partits reclamen que Borràs deixi l'escó i el càrrec de presidenta suspesa per recuperar la "normalitat" del Parlament
El Partit Popular, Ciutadans i Vox demanaran a la Junta Electoral (JEC) que retiri l'escó a Laura Borràs després de la sentència del TSJC. Els tres partits per separat han anunciat un recurs a l'òrgan que regula els processos electorals. Argumenten que, amb la condemna d'inhabilitació ha de deixar d'exercir com a diputada i com a presidenta del Parlament suspesa, malgrat que la sentència no és ferma.
El líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, ha presentat un escrit tant al Parlament com a la JEC per retirar l'acta a Borràs: "Volem que s'executi la sentència i que Borràs quedi privada de la seva injusta presidència."
"És intolerable que sigui diputada suspesa un minut més."
Com ha passat en els casos precedents de Juvillà i Torra, els grups parlamentaris poden demanar a la JEC la retirada de l'escó malgrat que la sentència no sigui ferma.
El líder de Cs ha demanat que es nomeni "immediatament" un nou president de la cambra per "mantenir la dignitat" de la institució.
El PP ha fet servir uns arguments semblants. La diputada dels populars, Lorena Roldán, ha demanat que la mesa del Parlament "recuperi el prestigi que no ha tingut durant tot aquest temps".
"Farem tot el que sigui a les nostres mans perquè Borràs no sigui diputada ni un minut més."
Finalment, el portaveu del grup parlamentari del partit d'extrema dreta Vox, Joan Garriga, ha exigit a la presidenta suspesa del Parlament que renunciï "immediatament" a l'acta de diputada.
Vox ja ha recorregut a la Junta Electoral Central perquè retiri la credencial de diputada a Borràs.
Els tres en contra de l'indult
Tant el PP, com Ciutadans i Vox s'han mostrat contraris a l'indult que demana el TSJC perquè Borràs no entri a la presó.
Carrizosa s'ha mostrat sorprès per aquesta petició i ha reclamat al govern espanyol que no se li concedeixi. "Borràs és l'exponent de la corrupció que sacseja Catalunya, i no és mereixedora de l'indult."
Roldán ha apuntat que no és una petició vinculant, però ha lamentat que el govern espanyol no té "cap inconvenient" a l'hora de concedir indults a independentistes.
I Garriga ha assegurat que la petició d'un indult és "una presa de pèl": "Les sentències s'han de complir, no pot ser que a Espanya s'indulti tots els polítics separatistes, seria una presa de pèl."
PSC i Comuns demanen la dimissió de Borràs
Els socialistes i els comuns també volen que Borràs deixi l'escó i renunciï a la presidència del Parlament --que ara ostenta amb les funcions suspeses--, tot i això, no han fet el pas d'anar a la JEC.
La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha demanat a Borràs que faci "un pas al costat". Diu que seria "raonable" que Borràs deixés vacant el càrrec "per responsabilitat".
El PSC s'ofereix per "recuperar la normalitat" a la cambra. Romero ha apuntat que correspondria a ERC, JxCat i la CUP-NCG fer una proposta, però el PSC "s'ofereix" per resoldre la qüestió.
Els socialistes no descarten oferir un dels seus diputats per presidir la institució: "No descartem res." No obstant això, aquesta no és la prioritat ni l'objectiu del grup de Salvador Illa.
La presidenta del grup parlamentari En Comú Podem, Jéssica Albiach, també ha exigit la dimissió de Laura Borràs. Els comuns lamenten que "per primera vegada" hi hagi una "presidenta de la segona institució del país condemnada per corrupció".
Albiach creu que l'escenari era "previsible" i per això també ha retret a Junts i a ERC que permetessin aquesta situació: "El partidisme d'uns i la covardia dels altres ens ha portat fins aquí."