C's, PSC i PP demanen a Mas que plegui mentre CDC, ERC, CUP i CSQEP creuen que el TC ha pres una decisió política
Totes les formacions coincideixen a dir que la sentència de l'alt tribunal ha estat la previsible
La decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la declaració de "desconnexió" del Parlament de Catalunya no ha sorprès els partits polítics catalans. Totes les formacions parlamentàries han coincidit a dir que la sentència de l'alt tribunal ha estat la previsible. Els partits que van promoure el text, Convergència, Esquerra i la CUP, creuen que es tracta d'una decisió política, mentre que la resta ha demanat que es respecti el Constitucional.
Només conèixer la decisió del TC, el cap de llista de Democràcia i Llibertat a les eleccions del 20 de desembre, Francesc Homs, ha descartat cap canvi en el procés sobiranista perquè considera que la declaració de "desconnexió" és una "qüestió política". Homs, que ha recordat que el Constitucional va plantejar una solució al dret a decidir des de la política en la sentència sobre la declaració de sobirania aprovada pel Parlament l'any 2013 i ha considerat "incongruent" que ara l'alt tribunal entri en matèria.
"És un error monstruós tractar el tema català a través dels tribunals"
El cap de llista d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha considerat que l'anul·lació "no és notícia" perquè el Constitucional és "un tribunal instrumentalitzat" per PP i PSOE.
"Un tribunal presidit per un militant del PP que està més pendent de l'article 155 de la Constitució (suspensió de l'autonomia) i de rebutjar un referèndum que de l'article 47 per frenar un desnonament, el que seria estrany és que estigués d'acord amb el que la gent ha votat a Catalunya"
En un comentari al seu perfil de Twitter, Rufián ha qualificat el Constitucional de "sectorial" del PP.
A mí de las territoriales del PP la que más me gusta es el TC.
— Gabriel Rufián (@gabrielrufian) December 2, 2015
Pel que fa a la CUP, els diputats Gabriela Serra i Josep Manel Busqueta ha demanat que els catalans surtin al carrer "quan calgui i de forma massiva" per mostrar el seu rebuig a la decisió del Constitucional.
"Aquesta resolució del TC no és un atemptat contra els independentistes, sinó contra tots els ciutadans que creuen en els drets, els drets democràtics i els resultats. No serem només els sobiranistes els que ens mourem, sinó que serà molta gent que està per la democràcia real i pel respecte dels drets i dels pobles."
La CUP considera que la resolució votada al Parlament el 9-N "dóna per superada la pantalla" de les sentències de l'alt tribunal espanyol.
C's, PSC i PP demanen a Mas que plegui
La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha demanat al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, que faci un pas enrere, després de la decisió del Constitucional. Arrimadas troba "lògica" la decisió del TC perquè la declaració "trenca el marc jurídic i democràtic".
"Mas i els seus ja no tenen res a oferir més enllà d'instal·lar els catalans en la il·legalitat."
En una línia similar, la candidata socialista el 20-D, Carme Chacón, ha assenyalat que la suspensió de la declaració era "l'única possible" i ha demanat a Mas que l'acati:
"El president de tots no se situa fora de la llei i acata les sentències, tant si li agraden com si no."
Per Chacón, un govern liderat per Pedro Sánchez permetrà tornar al diàleg i a la negociació per aconseguir "un nou acord territorial de convivència entre Catalunya i Espanya a través de la reforma de la Constitució".
El cap de llista del PP català, Jorge Fernández Díaz, també ha instat Mas a deixar el càrrec per "dignitat personal i política", després de la decisió del Constitucional:
"No sé què espera Mas per anar-se'n a casa seva, a fer un pas enrere pel seu bé i, sobretot, pel de Catalunya i dels catalans."
Per últim, el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha acusat el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, de propiciar la sentència del TC sobre la resolució independentista de la cambra "com un acte més de campanya" de les eleccions generals. Coscubiela ha demanat que es reformi la llei del Constitucional per impedir que el president del govern "gestioni l'agenda del tribunal com si fos la seva agenda personal".
Coscubiela també ha dit que la resolució del TC "certifica la defunció d'una resolució que va néixer morta", perquè, al seu parer, la declaració de "desconnexió" tenia "com a únic objectiu facilitar la investidura" d'Artur Mas com a president de la Generalitat.
"No és correcte que JxSí negui la legitimitat del TC i l'endemà el govern presenti recursos d'inconstitucionalitat davant d'aquest tribunal, cosa que fa pensar que ni els seus propis impulsors es creuen aquesta resolució."