CSQEP no té una posició comuna sobre la votació a la llei del referèndum
Coscubiela assegura que la formació assumirà l'expressió de la pluralitat del grup amb normalitat
La llei del referèndum i la de transitorietat tiraran endavant amb els vots a favor de Junts pel Sí i la CUP, però encara s'ha de veure què votarà Catalunya Sí Que es Pot. De moment, els seus diputats no tenen encara una posició comuna.
El seu portaveu, Joan Coscubiela, ha manifestat que li agradaria trobar el consens dins la formació, però assegura que dependrà del contingut de les lleis i també de la receptivitat que tinguin les esmenes que s'hi presentin.
"Estem treballant perquè aquesta posició sigui una posició conjunta en totes les votacions, però hem d'assumir que en alguna d'aquestes votacions s'expressi la pluralitat interna que té el grup, una pluralitat, hi insisteixo, positiva. Per això hem acordat viure-ho en termes d'absoluta normalitat. Crec que tenim dret a fer-ho."
Davant d'un ple amb tantes incerteses, i amb un grup parlamentari tan heterogeni, els 11 diputats de Catalunya Sí que es Pot es mostren molt curosos a l'hora de definir-se. Estan d'acord que el referèndum no pot tenir un caràcter vinculant, cosa que els allunya de donar el vot favorable a la llei del referèndum, tot i que no descarten cap opció. A diferència de Ciutadans, PSC i populars, no pensen abandonar el ple.
La divisió en el grup parlamentari és el reflex de la complexitat de la confluència, encara més evident en el si de Catalunya en Comú. Gerardo Pisarelo no descarta un "sí crític" al referèndum, com una proposta que una bona part del sobiranisme progressista podria fer seva.
A l'altre extrem del mateix partit, els que es neguen a "participar-hi ni a cridar a la participació perquè no és un referèndum ni una mobilització pel dret a decidir".
I alguns regidors comunistes i socialistes històrics que defensen l'1 d'octubre com l'única via real perquè els ciutadans prenguin la paraula.