Díaz-Canel i Putin, aquest dimarts a Moscou (EFE / Alejandro Azcuy)

Cuba i Rússia uneixen forces contra "l'imperi ianqui" en una visita amb ressons soviètics

Miguel Díaz-Canel i Vladímir Putin han inaugurat una estàtua de Fidel Castro en la visita del president cubà a Moscou
TEMA:
Vladímir Putin

Vladímir Putin s'ha reunit aquest dimarts amb el president de Cuba, Miguel Díaz-Canel, on a banda de mantenir converses sobre les actuals relacions entre els dos països també han aprofitat per inaugurar una estàtua de Fidel Castro en una plaça al barri moscovita de Sokol que porta el nom del líder cubà.

Precisament aquesta setmana es compleixen sis anys de la mort del líder de la Revolució Cubana. Putin s'ha referit a Castro com "una persona realment llegendària" i ha dit que "se'l considera, amb raó, un dels líders més brillants i carismàtics" del segle XX:

"Fidel Castro va dedicar tota la vida a una lluita incondicional pel triomf de les idees del bé, de la pau i de la justícia".

Díaz-Canel també ha comparegut davant la Duma, on ha agraït el suport de Rússia i ha expressat la seva solidaritat davant les sancions d'Occident. De fet, Cuba és un dels pocs països que s'absté o vota en contra de les resolucions de l'ONU contra Rússia.

L'estàtua de Fidel Castro que s'ha inaugurat aquest dimarts a Moscou (EFE / Alejandro Azcuy)

Combustible rus per a Cuba

Un dels punts clau a tractar en aquesta trobada diplomàtica ha estat el del combustible. Cuba viu un dels períodes de més escassetat de petroli dels últims anys i això coincideix justament amb un moment en què Rússia necessitar abastir altres països de tot el cru que ja no ven als països occidentals.

Segons el Kremlin, aquesta reunió entre els dos líders ha servit per revisar "l'actual estat de les relacions estratègiques russocubanes en l'àmbit polític, econòmic, cultural i humanitari, així com intercanviar opinions sobre aspectes de l'agenda internacional".

Entre la pandèmia i l'operació militar a Ucraïna, feia temps que un mandatari estranger no rebia a Rússia el tractament que ha tingut Díaz-Canel.

Les relacions entre Cuba i Rússia són bones des de l'època soviètica. El 2013, Rússia va perdonar el 90% del deute que els caribenys arrossegaven des de feia dècades i, aquest febrer, la Duma també va aprovar posposar fins al 2027 el deute de 2.300 milions de dòlars que Cuba té actualment amb Rússia.

Al Kremlin, Putin s'ha compromès a continuar ajudant Cuba:

"La Unió Soviètica i Rússia sempre han donat suport i avui continuen donant suport al poble cubà en la seva lluita per la independència."

La trobada amb Díaz-Canel ha estat la primera aparició pública de Putin des de fa dues setmanes. D'ençà de la retirada de l'exèrcit rus de Kherson no se l'havia vist, però el mandatari rus ha evitat parlar sobre aquest revés militar.

Díaz-Canel i Putin, durant la trobada que han mantingut al Kremlin (EFE / Mikhail Klimentyev)

Units per les sancions

Díaz-Canel ha arribat a Rússia en el marc d'una gira que també el portarà a Turquia i a la Xina. Al Kremlin, ha criticat les sancions que han rebut tots dos països, que ha qualificat d'"injustes", "unilaterals" i "arbitràries".

El president cubà ha apuntat cap als Estats Units com a culpable d'aquestes sancions:

"Tant Rússia com Cuba estan sotmeses a sancions que procedeixen i tenen l'origen en el mateix enemic: l'imperi ianqui, que ha manipulat també una part important del món".

Díaz-Canel, que ha promès a Putin que "Rússia sempre podrà comptar amb Cuba", ha subratllat que el primer compromís de l'Havana ha estat defensar la posició de Moscou en el conflicte d'Ucraïna. Segons el president cubà, la situació a Ucraïna "ha estat creada" i té un origen "lamentablement manipulat pel govern dels Estats Units davant l'opinió pública internacional".

La trobada entre Diaz-Canel i Putin a Moscou ha evocat les relacions russocubanes de l'època soviètica, tal com mostra aquesta crònica del "Telenotícies vespre":

 

 

ARXIVAT A:
Vladímir Putin Rússia Cuba
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut