Cucs o grills en barretes de xocolata o snacks, arriben els insectes a Portugal
- TEMA:
- Alimentació
Un repte clar: aconseguir "treure els prejudicis" amb el que molts països europeus diuen que és l'aliment del futur. Els insectes són una nova font de proteïna econòmica i sostenible que arriba aquest estiu als supermercats de Portugal. De moment ho faran dos tipus de grills, dos de cucs, dos de llagostes i un escarabat.
Les primeres experiències dels consumidors seran en barretes de xocolata o en snacks, on hi estaran camuflats els insectes en qüestió.
La Direcció General d'Alimentació i Veterinària (DGAV) portuguesa va obrir el camí a la comercialització i el consum d'insectes per humans el mes de juny. Ara, dos mesos després, tothom qui ho desitgi podrà acompanyar una bona cervesa amb uns grills amb sabor a pernil o uns escarabats amb gust a formatge.
D'aquesta manera, Portugal s'uneix a països com Bèlgica, els Països Baixos o la República Txeca, on el consum d'aquests aliments és cada vegada més habitual.
Efecte hivernacle
Si ho comparem amb les vaques, "el cuc de la farina suposa una reducció del 1.000% pel que fa als gasos d'efecte hivernacle", així ho assegura Guilhem Pereira, responsable de Portugal Bugs, una empresa de producció d'insectes.
A més, "per produir un quilogram de carn de vaca gastem deu quilograms de pinso. Amb aquesta mateixa quantitat d'aliment la producció de cucs de la farina es pot arribar a multiplicar per nou".
Set insectes aprovats
De les set espècies aprovades a Portugal, Pereira produeix a les seves granges les dues més habituals: el cuc de la farina ("Tenebrio mollitor") i el grill domèstic ("Acheta domesticus").
El primer passa vuit setmanes de creixement en estat de larva i serveix posteriorment per a l'elaboració de quatre tipus de farina, barretes de xocolata o altres aperitius.
El grill domèstic, per la seva banda, té més proteïna que el cuc de la farina. Oscar Silva, fundador de l'empresa GotanBug, especialitzada en la producció d'aliments derivats d'insectes, assegura que la proteïna d'aquest insecte "ronda del 60% al 70%".
"La farina del grill té una olor més suau que pot arribar a recordar els fruits secs, mentre que la farina del cuc té una quantitat més gran de greix", un fet que pot provocar un gust més desagradable per al consumidor.
Convèncer el consumidor
Un dels reptes més importants que es plantegen és convèncer la societat, perquè són moltes encara les persones que no volen veure aquests insectes ni en pintura.
L'Organització de les Nacions Unides (ONU) recomana des de fa anys el consum d'insectes com a font de proteïna, però encara s'ha de recórrer molt camí perquè aquest aliment es converteixi en un menjar rutinari en gran part de les poblacions.
- ARXIVAT A:
- Alimentació