Cues a Hong Kong per comprar l'últim número d'"Apple Daily", diari censurat per Pequín
- TEMA:
- Hong Kong
Aquest dijous s'han format llargues cues als quioscos de Hong Kong per adquirir l'últim número del diari "Apple Daily".
Amb vint-i-sis anys de vida, la capçalera ha estat forçada a tancar perquè les autoritats xineses han congelat els seus actius financers en nom de la "seguretat nacional".
Una maniobra que silencia el mitjà de comunicació més crític amb el govern de Pequín, especialment arran de les protestes ciutadanes del 2019.
Per entrar a les pàgines de la història i publicar per última vegada allò que la Xina no vol que se sàpiga, l'editora del diari, Next Digital, ha decidit fer un tiratge d'un milió d'exemplars habitualment és de 80.000. Tot i això, les existències s'han esgotat a primera hora del matí.
La seva edició digital també ha deixat d'actualitzar-se aquesta mitjanit. "Fins sempre, Hong Kong. Cuideu-vos", es pot llegir a la web, agraint el suport de lectors, subscriptors, anunciants i empleats.
Aquest dimecres, "Apple Daily" va demanar als seus empleats que no tornessin a la redacció. Però, fins a l'últim moment, un grup de reporters es va anar acomiadant des del terrat de l'edifici amb les llums del mòbil els lectors que s'hi apropaven en solidaritat.
"No hi ha cap més diari que ens digui les coses de veritat, els altres tots ajuden l'altre bàndol, ajuden la Xina. Ja no queden diaris que no siguin esbiaixats", ha dit una lectora que ha anat a donar suport a les portes del periòdic.
Motiu: la llei de seguretat nacional
Aquests dies, la policia de Hong Kong ha practicat detencions d'alguns directius i columnistes del diari, sota l'acusació de "confabular amb forces estrangeres", per haver demanat sancions internacionals contra la Xina.
Un dels delictes tipus de la llei de seguretat nacional que la Xina va imposar l'any passat a l'antiga colònia britànica, i que preveu penes de presó, fins i tot la cadena perpètua, pels delictes de secessió, subversió, terrorisme o confabulació amb forces estrangeres.
El text legal ha estat confrontat per les forces democràtiques opositores de la ciutat, que consideren que no només castigarà la dissidència, sinó que liquidarà l'autonomia i les llibertats que regeixen aquesta regió administrativa, sota la tutela de Pequín.
El fundador d'"Apple Daily", Jimmy Lai, una de les cares públiques de l'oposició democràtica de Hong Kong, està empresonat des de fa un any i també s'enfronta a diversos càrrecs relatius a la llei de seguretat nacional.
Un operatiu de 500 policies van irrompre la setmana passada a la redacció d'"Apple Daily" per detenir-ne l'editor, Cheung Kim-hung, i el director, Ryan Law, a més de confiscar ordinadors i documentació.
Així mateix, les autoritats de Hong Kong van ordenar la congelació de 2,32 milions de dòlars dels comptes bancaris de l'editora Next Digital, una estocada definitiva que dificultava el pagament dels salaris dels treballadors. Juntament amb l'amenaça de més detencions, la direcció del diari va decidir tancar definitivament.
Kim-hung i Law es troben sota custòdia policial i compareixeran en seu judicial el 13 d'agost. Mentrestant, els altres tres executius detinguts durant l'operació policial han estat alliberats sota fiança, però amb càrrecs.
"Una llei profundament repressiva"
"Forçar el tancament d''Apple Daily' és l'episodi més tràgic per a la llibertat de premsa a Hong Kong de la història recent", ha denunciat la directora regional per a Àsia-Pacífic de l'organització defensora dels drets humans Amnistia Internacional, Yamini Mishra.
"És un atac inacceptable a la llibertat d'expressió. El fet que les autoritats facin servir la llei de seguretat nacional per possibilitar aquesta batuda mostra la seva naturalesa profundament repressiva."
La Policia de Hong Kong també ha detingut aquest dimecres el principal columnista del diari, Li Ping, psuedònim de Tseung Kwan O, sota acusació de "conspiració per confabular-se amb països estrangers o forces estrangeres per posar en perill la seguretat nacional".
Les publicacions d'"Apple Daily" que han motivat la censura del govern es remunten, sobretot, a la cobertura de les manifestacions contra el govern que van esclatar als carrers de Hong Kong durant la segona meitat del 2019 i a les crítiques a la repressió policial.
Un cicle de mobilitzacions que buscava tombar una controvertida llei d'extradició que permet jutjar activistes, periodistes o dissidents a la Xina continental, on es considera que hi ha un sistema judicial sense garanties.
L'associació d'escriptors PEN Amèrica assegura que el tancament d'"Apple Daily" tindrà un "efecte congelant molt greu" sobre la llibertat d'expressió, de dissentir, i de demanar comptes a les autoritats. "Serà un cop mortal per als mitjans independents a Hong Kong", avisen en un comunicat.