Cues a les carpes sanitàries de Sabadell i Ripollet per fer les PCR de la Covid

Aquest divendres també es començaran a fer proves en dues carpes més a Terrassa
Redacció / Agències Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Les carpes instal·lades a les places Picasso i Les Termes de Sabadell s'han obert a primera hora del matí i han anat acumulant llargues cues de veïns que, de forma voluntària, hi anaven a fer-se una prova PCR de detecció del coronavirus.

Les carpes estan ubicades a la zona sud de la ciutat, on les dades referents de casos positius de coronavirus han crescut considerablement en les últimes setmanes.

D'aquesta manera es preveu poder establir una traçabilitat entre persones asimptomàtiques. L'objectiu és fer un cribratge comunitari per poder trobar els casos que han estat l'origen de la propagació del virus.

Cua a la carpa de Sabadell (ACN/Norva Vidal)
 

Les carpes s'hi han instal·lat des d'aquest dijous i fins dissabte, i tenen previst l'atenció de 8.30 a 13 hores i de 17 a 21 hores, tot i que aquest dijous, per motius d'organització i informàtics, han obert portes més tard, al voltant de les 9.45 hores.

"Cal fer una crida ciutadana perquè es vinguin a fer les proves, en aquest barri de la ciutat hi ha un rebrot, això és sabut, i és important poder detectar els casos asimptomàtics."

Deia l'alcaldessa accidental, Marta Morell.

I els veïns de la zona sud de Sabadell han respost de forma massiva per frenar el contagi de la Covid-19. Des de primera hora del matí, centenars de persones s'han apropat a les carpes

"He vingut amb el meu fill i la seva sogra perquè volíem sortir de dubtes i quedar-nos tranquils."

"Vinc amb les meves filles. Acostumem a anar molt amb compte, però no sabem si hem estat exposades o no i, com que aquí no se'n deslliura ningú, per això hem vingut a fer-nos la prova."

"Estic preocupada per haver-me contagiat. Aquest cap de setmana veig la família i vull anar tranquil·la."

"Sabem que hi ha un brot força important per aquí la zona sud i creiem convenient venir a fer-nos la prova a veure que estiguem nets."

Els ciutadans ho celebren perquè consideren que en aquesta àrea "ha costat que la gent prengués consciència i respectés les mesures de seguretat".

Amb tot, critiquen la manca d'informació i que les carpes hagin obert més tard del que estava previst.

La previsió és que des d'avui fins dissabte es facin 3.000 proves.

Cues a la carpa instal·lada a la plaça de les Termes de Sabadell (Efe/Alejandro García) 
 

A la zona sud de Sabadell, Salut ha detectat una incidència elevada de contagis que es troben "molt dispersos".

El fet de no poder acotar la zona d'on provenen aquests positius, com sí que ha passat a Ripollet, i, per tant, no poder-ne fer un rastreig acurat, ha dut el departament a apostar per aquest cribratge massiu. Ho explicava Núria Prat, directora d'Atenció Primària de la Regió Metropolitana Nord de l'ICS.

"El que volem és tallar aquesta cadena de transmissió, de les dades que ens surtin d'aquests PCR intentarem fer de nou un estudi de geolocalització per veure si podem trobar els punts que han estat focus de transmissió."

Prat ha afegit que, en cas que les dades apuntin a una comunitat de veïns concreta, es podria posar en marxa una altra estratègia, com, per exemple, fer testos PCR "porta a porta".

"Cada situació epidemiològica precisa d'una resposta determinada."

També s'ha referit a la saturació que ha començat a afectar alguns CAP. Ha recordat que el 40% de la plantilla d'aquests centres està de vacances i que els professionals que hi ha estan treballant per donar resposta a les necessitats derivades de la Covid-19, però també a les incidències habituals.

Ha afirmat que en cap cas s'ha de deixar de fer una prova PCR a un pacient que la necessiti i ha dit que s'han aplicat altres vies de citació per intentar agilitar el sistema.

Sabadell és un dels tres municipis del Vallès Occidental on aquesta setmana han començat a fer-se testos massius. Dimecres va començar el dispositiu "porta a porta" als barris de Tiana i el Pont Vell, de Ripollet, i aquest dijous també ha començat a funcionar una carpa per fer tests PCR en aquesta població. També aquí la població hi ha acudit massivament i s'hi han fet cues d'espera.

En el cas de Terrassa, divendres obriran portes dues carpes més que estaran operatives els dies 7, 8 i 10 d'agost. S'ubicaran a l'entorn dels CAP Rambla, Est i Nord, concretament a les places de la Immaculada i la Cultura.

En tots els casos, els testos estan sobretot adreçats a persones asimptomàtiques d'entre 15 i 45 anys, una franja d'edat que concentra un elevat percentatge de pacients sense clínica.

Es preveu que al llarg d'aquestes tres jornades es puguin dur a terme un total de 3.000 proves PCR a Sabadell, que, sumades a les que es duran a terme entre avui i dissabte, a Ripollet, i entre divendres i diumenge, a Terrassa, arribaran a un total de 9.000.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut