Molta activitat en el punt de vacunació massiva de Tàrrega
Molta activitat en el punt de vacunació massiva de Tàrrega (Oriol Bosch/ACN)

Cues per vacunar-se hores abans que s'estengui l'obligatorietat del certificat covid

A partir d'aquesta nit serà obligatori per accedir a bars i restaurants, gimnasos i residències, i aquest dimecres s'han posat vuit vegades més dosis de vacuna que el mateix dia del mes anterior

Actualitzat

Aquest dijous a la mitjanit, si no hi ha més contratemps, entra finalment en vigor el certificat covid per entrar en bars i restaurants, gimnasos i residències de gent gran. I aquesta mesura, que ja s'havia previst per a la setmana passada però que es va haver d'ajornar pel col·lapse de descàrregues d'aquest document, ha fet reactivar la vacunació, que feia temps que estava estancada.

Aquest dimecres s'han posat vuit vegades més dosis de vacuna que el mateix dia del mes anterior. Si el 30 d'octubre, quan el certificat covid només era necessari per a l'oci nocturn, es van posar 1.736 vacunes, el 30 de novembre, fa dos dies, se'n van posar 13.020.

Els últims set dies s'han posat el doble de vacunes que en l'última setmana del mes passat. Així, del 26 d'octubre a l'1 de novembre es van posar 13.678 primeres dosis i 14.069 segones dosis; en total, 27.756. I del 26 de novembre a l'1 de desembre s'han posat 23.338 primeres dosis i 32.177, segones; 55.515 en total.

Per facilitar aquesta nova tongada de vacunacions –ja sigui de primeres dosis o de dosis de recordatori– Salut ha reobert una trentena d'espais de vacunació massiva, com el de la Fira de Barcelona, el Palau d'Esports de Catalunya –a Tarragona–, el Palau Firal de Manresa, el Parc Esportiu Llobregat de Cornellà o la Universitat de Vic.

En alguns, com el del centre comercial de La Maquinista de Barcelona, s'hi van fer llargues cues aquest dijous.

Per la directora del Catsalut, Gemma Craywinckel, l'important és que tothom es vacuni al més aviat possible:

"És molt important pescar tota aquella gent que ja hauria d'estar vacunada, en una primera o segona dosi, però que en aquests moments pel que sigui no s'ha vacunat dintre de la dinàmica habitual."

El Departament de Salut recomana demanar cita prèvia per facilitar la logística.

Abans que l'òmicron s'estengui

El Departament de Salut preveu que la variant òmicron sigui aviat la predominant i, davant la proximitat de les festes de Nadal, vol accelerar l'administració de dosis de reforç als més grans de 65 anys.

Recomana a les persones d'entre 65 i 69 anys que concertin cita prèvia a la web Vacuna covid. Craywinckel també ha anunciat que aviat s'obrirà la vacunació de reforç per als ciutadans d'entre 60 i 65 anys.

El Ministeri de Sanitat ha imposat quarantena als contactes de positiu d'aquesta variant i a Catalunya se n'està trobant en aigües residuals. També s'ha prohibit l'arribada de vols als aeroports espanyols provinents dels països del con sud d'Àfrica. De fet, però, ni a Barcelona ni a Madrid arribaven vols directes procedents d'aquests orígens. Tots han de fer escala en capitals europees.

Aquesta mitjanit entra en vigor el certificat Covid per entrar a bars i restaurants (ACN/Marta Casado Pla)

La justícia andalusa tomba l'ús del certificat covid en aquesta comunitat

El Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA) no ha avalat l'ordre d'exigir el certificat covid per entrar a centres sanitaris per acompanyar persones ingressades i visitar usuaris de les residències perquè a l'ordre no hi consta límit del temps de vigència.

"Malgrat considerar que la mesura plantejada per la Junta d'Andalusia compleix els requisits de proporcionalitat, necessitat i idoneïtat, i que hi ha una escassa entitat de la restricció dels drets fonamentals, no ratifica l'ordre en no comptar amb una limitació temporal de la seva vigència."

La resolució no és ferma i es pot recórrer.

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) sí que ha donat el vistiplau a l'ús del certificat covid per limitar l'accés a l'interior de bars i restaurants amb aforaments superiors a les 50 persones, i tots els locals d'oci nocturn. El govern balear aplicarà la mesura fins al 24 de gener del 2022.

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat que vol ampliar l'ús del certificat covid per accedir a gimnasos, hospitals de dia i residències. De moment, a Galícia és obligatori a l'hostaleria, espais d'oci i albergs.

ARXIVAT A:
SalutVacunesCertificat CovidCovid-19Coronavirus
Anar al contingut