El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart (CCMA)

Cuixart demana que el Tribunal de Luxemburg es pronunciï abans del judici del procés

La defensa vol saber si la causa contra el president d'Òmnium vulnera la carta de Drets Fonamentals de la UE
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

La defensa del president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat al Tribunal Suprem que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre la causa contra el procés sobiranista abans que arrenqui el judici.

En concret, la defensa sol·licita al Suprem que contrasti amb el TJUE, amb seu a Luxemburg i especialitzat en la interpretació del dret i la jurisprudència comunitària, si la causa contra el president d'Òmnium vulnera la carta de Drets Fonamentals de la UE i la normativa i jurisprudència comunitària. Cuixart ha afirmat que el Suprem té l'obligació d'enviar el cas a Luxemburg:

"Són conscients que la justícia europea està desemmascarant el relat judicial. El rebuig a aquesta petició demostrarà la por de l'estat a enfrontar-se a Europa perquè aquest judici mai tindria lloc en una democràcia real europea".


Els advocats de Cuixart demanen que la consulta es presenti abans de començar el judici. Però ara és el Suprem qui té la paraula. Pot entendre que Cuixart té raó i que no cal dur la qüestió a Luxemburg, denegar la petició o admetre-la i esperar que el TJUE es pronunciï abans de dictar sentència. Malgrat això, el judici es podria fer.

La defensa de Cuixart pregunta al tribunal com pot ser que uns mateixos fets siguin exercici de drets fonamentals en un estat de la UE com Alemanya i siguin delicte greu en un altre. La petició se sustenta en bona part en la sentència dictada pel tribunal alemany de Schleswig-Holstein el juliol del 2018, on descartava l'extradició de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont pels delictes de rebel·lió i sedició.

Ara, el Suprem pot entendre directament que Cuixart té raó i que no cal dur la qüestió a Luxemburg, denegar la petició o admetre-la i esperar que el TJUE es pronunciï abans de dictar sentència. No obstant, mentrestant es podria fer el judici.

Cuixart ha advertit que el rebuig a aquesta petició "demostrarà la por de l'Estat a enfrontar-se a Europa, perquè aquest judici mai no tindria lloc en una democràcia real europea".

ARXIVAT A:
Procés català Judici procés
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut