Jordi Cuixart a l'entrada de Lledoners, el 9 de març (ACN/Estefania Escolà)

Cuixart i els presos, un "maldecap per a Espanya i Europa", segons el New York Times

L'article veu els empresonaments dels líders independentistes lligats a un llarg conflicte, encara no resolt, sobre identitat, llengua i sobre qui té el dret a governar Catalunya
Lluís Caelles Actualitzat
TEMA:
Jordi Cuixart

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat a Lledoners, és avui a la portada del diari New York Times, que hi ha parlat al centre penitenciari i que, al voltant de l'entrevista, dibuixa el paisatge polític que la seva condemna ha posat damunt la taula. Al titular, el diari qualifica de "dilema per a Espanya" i de "maldecap per a Espanya i per a tot Europa" la situació de Cuixart i de la resta d'activistes i polítics empresonats.

L'article compta amb aportacions de la ministra d'Exteriors espanyola, Arancha González Laya, que defensa les institucions: "Existeix a Espanya la possibilitat d'expressar una opinió diferent? Resposta: Sí. Tens el dret de decidir unilateralment de trencar el país? No", afirma la titular d'Exteriors. A les pàgines de diari estatunidenc, González Laya vol establir relacions entre el terrorisme d'ETA i la situació viscuda a Catalunya l'any 2017, segons recull el cronista:

"Arancha González Laya, ministra d'Afers Exteriors espanyola, diu que aquest cas va portar al país records dolorosos d'altres moviments independentistes, inclosos els assassinats del grup terrorista ETA, que va lluitar durant dècades per la independència del País Basc".

L'article recull també el testimoni d'Esteban Beltrán, director de la secció espanyola d'Amnistia Internacional. Considera que Cuixart "és a la presó pel simple fet d'haver exercit el seu dret a la llibertat d'expressió".

Jordi Cuixart en un acte a les portes de la presó de Lledoners

La tesi de l'article, recollida al titular –"Criminal o màrtir? Un pres que posa Espanya davant un dilema"–, s'articula al voltant de les conseqüències que el cas català continua generant a l'entorn internacional. "Aparentment Madrid ha guanyat", diu l'article, però Espanya té un problema. Els presos "s'han convertit en un maldecap per a Espanya i per a Europa i han generat acusacions d'hipocresia contra una zona (la Unió Europea) coneguda per demanar més llibertat i democràcia arreu".

 

L'article recull les crítiques de Rússia, la inclusió dels presos a l'Informe de Drets Humans dels Estats Units o el malestar de diputats i eurodiputats. "Els Estats Units inclouen els presos en el seu informe sobre els drets humans a Espanya i qualifiquen la seva presó com una forma d'intimidació política", escriu el corresponsal. "Quan el bloc (la UE) va discutir fiscalitzar Hongria i Polònia davant la UE, alguns parlamentaris europeus van assenyalar una doble vara de mesurar: Espanya, van dir, té presos polítics", postil·la.

L'article veu els empresonaments "lligats a un llarg conflicte, encara no resolt, sobre identitat, llengua i sobre qui té el dret a governar Catalunya, una regió de 7,5 milions d'habitants a la frontera amb França".

ARXIVAT A:
Judici procés Procés català Jordi Cuixart
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut