Cuixart treballant al centre penitenciari de Lledoners en una imatge que ha penjat a Twitter
Cuixart treballant al centre penitenciari de Lledoners en una imatge que ha penjat a Twitter

Cuixart s'acollirà al seu dret a demanar permisos per sortir de la presó

El vicepresident d'Òmnium explica que Cuixart no renunciarà als seus drets, però afirma que tampoc reconeixerà cap delicte ni s'acollirà a la reinserció

RedaccióActualitzat

Els presos independentistes estan encara pendents de com es resoldrà la seva classificació penitenciària. Si es ratifica el segon grau proposat per les presons, un cop compleixin una quarta part de la pena ja podran demanar permisos. Els primers que estaran en aquesta situació, a partir del 14 de gener, són Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El president d'Òmnium té previst acollir-s'hi, segons ha explicat el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri.

Mauri explica que Cuixart no renunciarà als seus drets, però afirma que tampoc reconeixerà cap delicte ni s'acollirà a la reinserció:

"El que no farà mai és reconèixer cap delicte, perquè no en va cometre cap, ni que li facin renunciar a res, ni cap mesura que es pugui conèixer com a reinserció, perquè ell no s'ha de reinserir enlloc. El que farà, evidentment, és assumir els drets que té, exercir-los. Se li han de garantir. Aquests permisos als quals ell i la resta de presos polítics tenen dret, ell els gaudirà."

Els presos no poden demanar permisos de dies fins que hagin complert un quart de la condemna. En el cas de Cuixart i Sànchez, condemnats a nou anys i empresonats des del 16 d'octubre del 2017, tindran dret a 36 permisos anuals. Els permisos els ha de validar el jutge de vigilància penitenciària, excepte si són inferiors a 48 hores, que ho fa el Departament de Justícia.

 


No al tercer grau

A principis de desembre, les juntes de tractament de les presons de Lledoners, Mas d'Enric i Puig de les Basses van proposar el segon grau pels presos. La Direcció General de Serveis Penitenciaris té 2 mesos per ratificar o no les propostes que han fet les juntes de tractament.

Les juntes es van decidir pel segon grau i no pel tercer, que suposa la sortida de l'intern durant el dia per treballar o realitzar activitats formatives o de tractament encaminades a la seva reinserció i la tornada al centre penitenciari per dormir. Ha de continuar al centre un mínim de 8 hores i té fins a 48 dies de permís l'any.

 

A Catalunya, de les 8.484 persones que compleixen pena de presó, 1.640 ho fan en tercer grau. Representen un 26% del total d'interns classificats.


L'última imatge de Cuixart

D'ençà del judici del procès, l'última imatge que hi ha de Jordi Cuixart va aparèixer al seu compte de Twitter. En una piulada la nit de Nadal se'l veu pintant una peça de ceràmica a la presó de Lledoners.

 

Llavors, Mauri va recordar la "connexió molt especial" que Cuixart té amb una part de la ciutadania catalana i reconeixia que, quan es pot veure una imatge seva provoca "emoció".

ARXIVAT A:
Òmnium CulturalJordi CuixartJudici procésProcés català
Anar al contingut