Flors i un mural amb la cara de George Floyd, al lloc on va morir, el maig de 2020 (Reuters / Octavio Jones)

Culpable de la mort de Floyd: veredicte històric als EUA contra el racisme policial

El jurat, en una decisió presa en menys de 24 hores, declara Derek Chauvin culpable d'assassinat involuntari en segon grau, assassinat en tercer grau i homicidi involuntari en segon grau
Actualitzat
TEMA:
George Floyd

Culpable. El jurat ha decidit que Derek Chauvin, l'agent de policia que va asfixiar durant 9 minuts i 29 segons George Floyd el 25 de maig de l'any passat a Minneapolis, és culpable dels tres càrrecs de què se l'acusava.

Després del final del judici, el jurat no ha trigat ni 24 hores a arribar a un veredicte en el cas de la mort de George Floyd. Els 12 homes i dones han decidit que Chauvin és culpable d'assassinat involuntari en segon grau, castigat amb fins a 40 anys de presó; d'assassinat en tercer grau, amb una condemna màxima de 25 anys; i d'homicidi involuntari en segon grau, que pot suposar fins a 10 anys de privació de llibertat.

Com que Chauvin no té antecedents penals, només podria ser condemnat a un màxim de 12 anys i mig de presó per cada un dels primers dos càrrecs i a 4 anys de presó pel tercer. En total, podria rebre una condemna de 29 anys de privació de llibertat.

A Chauvin se l'han emportat emmanillat després de llegir-se el veredicte. La condemna se sabrà d'aquí a sis setmanes i, fins aleshores, estarà sota custòdia policial.

 

Un agent s'emporta emmanillat Derek Chauvin, després que el jurat el declarés culpable (Reuters)

 

Derek Chauvin s'ha convertit en el segon policia de la història de Minneapolis a qui condemnen per matar un ciutadà mentre estava de servei. Als tres companys de Chauvin que també van participar en la detenció de Floyd -Alexander Kueng, Thomas Lane i Tou Thao- se'ls jutjarà a l'agost per complicitat en l'homicidi. 

En anunciar-se el veredicte, a Minneapolis s'han sentit tocs de clàxon, aplaudiments i crits de "Justícia!". En saber-se la decisió del jurat, als afores dels jutjats de Minneapolis hi ha hagut un esclat d'eufòria.

Les més de 600 persones congregades davant de la seu del jutjat, que han seguit la retransmissió en directe des dels telèfons mòbils, s'han abraçat i han saltat d'alegria cada vegada que s'anunciava un càrrec de culpabilitat de Chauvin.

 

 

Tres persones s'abracen després de conèixer el veredicte de culpabilitat contra l'agent que va matar George Floyd (Reuters / Adrees Latif)

 

Veredicte "exprés"

Aquest dilluns, després dels al·legats finals, va acabar el judici per la mort de Floyd. Aleshores, els membres del jurat van abandonar la sala i van marxar cap a un hotel on, aïllats, han repassat les proves presentades per tal d'arribar a un veredicte.

Van deliberar fins a les vuit del vespre dilluns i aquest dimarts al matí han reprès el debat. Al cap de sis hores i mitja, han anunciat que tenien una decisió unànime. Ha estat aleshores quan el poder judicial de l'estat ha anunciat que els sis blancs i sis afroamericans que formaven el jurat havien arribat a un veredicte.

En total, els membres del jurat han deliberat poc més de deu hores fins a arribar al veredicte.

 

Una dona mostra un cartell amb la cara de George Floyd, davant del lloc on va morir (Reuters / Adrees Latif)

 

Un país expectant

L'expectació pel veredicte del judici per la mort de George Floyd s'ha traduït en tensió als carrers, sobretot a Minneapolis. A la ciutat més gran de l'estat de Minnesota, hi ha més de 3.000 membres de la Guàrdia Nacional desplegats per si hi havia protestes massives.

El final del judici ha coincidit amb dos episodis més de violència policial als Estats Units: la mort per trets policials de l'afroamericà Daunte Wright, de 20 anys, a Brooklyn Center (Minnesota), i la d'Adam Toledo, de 13 anys, a Chicago, en un moment en què estava desarmat i amb els braços alçats.

 

Un manifestant mostra un cartell amb la foto de George Floyd i la paraula 'Justícia' (Reuters / Octavio Jones)

 

Biden truca a la família de Floyd

Just després de saber-se el veredicte, el president dels Estats Units, Joe Biden, i la vicepresidenta, Kamala Harris, han trucat a la família de Floyd. "Res farà que les coses millorin del tot, però almenys ara hi ha justícia", ha dit Biden a Philonise Floyd, germà del mort.

 


En un missatge a Twitter, el president dels Estats Units ha dit que el veredicte "pot ser un gran pas endavant en la marxa cap a la justícia" al país:

 

 

Hores abans de saber-se la decisió del jurat, Biden havia protagonitzat una situació gens freqüent. En unes paraules a la premsa des del Despatx Oval, confiava que el veredicte fos el "correcte":

"Estic resant perquè el veredicte sigui el correcte. En la meva opinió, és aclaparador"

Els comentaris de Biden són extraordinaris perquè no és gens habitual que un president prengui posició sobre un procés penal. Les paraules del 46è president dels Estats Units arriben l'endemà que el jutge que presideix el procés contra Chauvin, Peter Cahill, demanés als polítics que deixessin de parlar sobre aquest cas.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha sortit en defensa de les paraules de Biden i ha assenyalat que el president no tenia la intenció de pronunciar-se sobre el veredicte, sinó simplement "expressar compassió per la família" de Floyd.

 

El president dels Estats Units, Joe Biden, al Despatx Oval, on ha demanat un veredicte 'correcte' en el cas de George Floyd (EFE / Doug Mills)

 

Per la seva banda, el president dels Estats Units entre 2009 i 2017, Barack Obama, ha dit que el jurat "ha fet el que era correcte", però ha indicat que una justícia vertadera "requereix molt més", en un comunicat penjat a les xarxes socials:

 

 

 

ARXIVAT A:
Racisme Estats Units George Floyd
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut