Un arc de Sant Martí es deixa veure enmig dels núvols de tempesta (Pixabay/Tobias Hämmer)
ANÀLISI

Cumulonimbus econòmic de tardor

Després de la treva de l'estiu, les dades econòmiques negatives presagien uns mesos difícils, en plena crisi energètica i amb els tipus d'interès a l'alça per frenar la inflació
Enllaç a altres textos de l'autor

Pilar Abril Novella

Subcap de la secció d'Economia d'Informatius de TV3

@MPilarAbril
Actualitzat
TEMA:
Economia de butxaca

A la recta final de l'agost són habituals les tempestes, però les últimes setmanes la successió i la combinació de fenòmens meteorològics de tota mena ha sorprès fins i tot els científics més experimentats. Quan no és una pedregada és un esclafit o, fins i tot, diuen ara, un tornado.

Salvant les diferències, al món econòmic està passant alguna cosa similar. L'atur fa dos mesos que puja, la inflació - tot i moderar el seu creixement- continua sent de dos dígits, les hipoteques ja estan pujant i, tot i que no ho sembla, el consum retrocedeix en plena temporada turística.

I tot plegat arriba acompanyat de serioses advertències sobre la recessió que ens espera a la cantonada. Tampoc no ajuda gaire sentir el president de la Reserva Federal, Jerome Powell, que fa uns dies va reconèixer en la tradicional trobada de Jackson Hole (Wyoming, EUA) sobre política monetària que rebaixar la inflació requerirà infligir "dolor a les famílies i a les empreses". Es referia als Estats Units, cert, però el nostre escenari no és gaire diferent.

Dijous vinent s'espera que el Banc Central Europeu torni a apujar els tipus d'interès, fins a un 0,75%, si hem de fer cas del que va dir fa no gaire a l'agència Reuters l'alemanya Isabel Schnabel, membre del comitè de política monetària del Banc Central.

I l'endemà, els ministres d'Energia de la Unió Europea miraran de posar fil a l'agulla per reformar el mercat energètic i posar fre a l'escalada de preus.

Eleccions espanyoles

Tot això amb un govern espanyol que treu pit d'haver fet els deures i no dependre tant de Rússia com els seus aliats alemanys. Els mateixos que fa no tant retreien al sud haver viscut per sobre de les seves possibilitats, pidolen ara una mica de solidaritat per encendre la caldera a l'hivern.

Però el veritable partit, Sánchez el juga aquí, i amb el rerefons de les pròximes cites electorals. Per això no esmerçarà esforços per tirar endavant la seva agenda laborista.

Convenis, salaris, pensions i també els pressupostos seran durant els propers mesos els seus principals cavalls de batalla. Ho va deixar ben clar la ministra Yolanda Díaz quan va donar suport de manera explícita a les mobilitzacions dels sindicats, tot demanant responsabilitat a la gran patronal, no gaire predisposada al que se li planteja des del govern espanyol. 

La treva de l'estiu ha permès omplir terrasses de bars i restaurants i fregar les dades prepandèmia amb hotels pràcticament plens, i concerts i festivals com els del 2019. En molts casos, això sí, mirant de reüll al cel per si els espectaculars cumulonimbus d'aquests dies són, en certa forma, una mena de presagi. Ho sabrem aviat.

Potser no cal perdre l'esperança. L'Organització Meteorològica Mundial explica en la seva pàgina web que aquests núvols poden provocar fortes precipitacions, descàrregues elèctriques i fortes turbulències. Però, de vegades, afegeixen, quan plou es pot veure l'arc de Sant Martí. Tant de bo.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut