Un repàs per les principals exposicions d'aquesta tardor
Un repàs per les principals exposicions d'aquesta tardor

D'Alícia a Matisse, una tardor amb grans exposicions a Catalunya

Obrim una agenda que ve carregada d'exposicions per a tots els gustos i a tot el país

RedaccióActualitzat

La nova temporada artística comença amb força. El plat fort d'aquesta tardor és la Biennal Manifesta 15, el gran esdeveniment internacional que durant dos mesos escamparà propostes artístiques per 12 municipis de la regió metropolitana. Però no tot acaba aquí. 

Tot seguit, us fem un repàs de la programació artística d'aquesta tardor, a Barcelona, Lleida, Tarragona i Girona.


Barcelona

Museu Tàpies

El quadre "L'esperit català", d'Antoni Tàpies és un dels més emblemàtics de la seva trajectòria política. Torna el dia 16 al Museu de la Universitat de Navarra, on pertany. La retrospectiva que celebra el centenari de Tàpies, però, continuarà oberta fins al gener.

'L'esperit català', d'Antoni Tàpies
Una imatge de l'exposició Antoni Tàpies, la pràctica de l'art al Museu Tàpies de Barcelona (ACN/Guillem Roset)


MNAC

El Museu Nacional d'Art de Catalunya es proposa amb aquesta exposició recuperar la figura d'un artista molt desconegut, Eveli Torent, vinculat al voltant d'Els 4 Gats. Pintor i il·lustrador de sorprenent personalitat i trajectòria, es va relacionar amb Pablo Picasso, que entre 1899 i 1900 realitza tres retrats al carbó de Torent, i també amb Carles Casagemas, Joaquim Mir i Hermen Anglada Camarasa.


CaixaForum 

El CaixaForum Barcelona s'endinsa en el món de la novel·la estrella de Lewis Carroll amb l'exposició "Els mons d'Alícia. Somiar el País de les Meravelles". Amb una producció que arriba sota el guiatge del Victoria and Albert Museu de Londres, es tracta de l'exposició més gran dedicada a aquest fenomen cultural victorià. Una obra de fa gairebé 160 anys, però que té un impacte i una influència del tot actual. Del 18 d'octubre al 23 de febrer de 2025.

Dibuix a llàpis de l'escena del te d'Alícia al país de les meravelles
Una imatge de l'exposició "Els mons d'Alícia. Somiar el País de les Meravelles" (Europa Press/Fundació la Caixa)


MACBA

"Teresa Solar Abboud. Somni màquina d'ocell" és una exposició individual d'aquesta artista madrilenya que experimenta amb la resistència del llenguatge i la morfologia de la parla. Conceptes representats com a enormes instal·lacions escultòriques. Al Museu d'Art Contemporani de Barcelona del 31 d'octubre al 23 de febrer de 2025.


Museu Picasso

Com veien els artistes catalans el París de finals de segle XIX? El Museu Picasso obre les portes a l'exposició "De Montmartre a Montparnasse: Artistes catalans a París", amb obres de Santiago Rusiñol, Ramon Casas, Isidre Nonell, Ramon Pichot, Anglada Camarasa, Joaquim Sunyer, Ricard Canals, Lluïsa Vidal, Marià Pidelaserra, Pere Ysern, Alexandre de Cabanyes, Enric Casanovas, Picasso, Pau Roig, Laura Albèniz, Joan Cardona, Xavier Gosé, Josep Clarà, Manolo Hugué, Manuel Feliu de Lemús o Pere Torné Esquius, entre altres. Disponible del 22 de novembre al 30 de març de 2025.
 

La Pedrera

La Fundació Catalunya La Pedrera enceta el mes d'octubre amb "Art en pedra", una mostra amb peces de vuit escultors històrics, nascuts entre final del segle XIX i començament del XX que van ajudar a canviar el rumb de l'escultura moderna: Hans Arp, Louise Bourgeois, Eduardo Chillida, Naum Gabo, Barbara Hepworth, Henry Moore, Isamu Noguchi i Jorge Oteiza. Del 4 d'octubre al 2 de febrer del 2025.
 

Fundació Miró

La Fundació Miró també torna a la programació barcelonina, al costat d'Henri Matisse, en una mostra que revelarà les connexions i l'admiració mútua entre tots dos artistes. "MiróMatisse: més enllà de les imatges" es pot visitar del 25 d'octubre al 23 de febrer de 2025.

Una persona mira una exposició de Miró
Una persona mira l'exposició de la Fundació Joan Miró de Barcelona (ACN/Eli Don)


La crisi climàtica al CCCB, al Disseny Hub i al Museu Diocesà

D'aquí a final d'any veurem com la crisi climàtica marca la cartellera artística. El CCCB ens portarà a l'Amazònia, en una exposició molt sensorial, que es preguntarà com preservar-la.  

Al Museu Diocesà de Barcelona hi trobarem fins a final de mes de setembre la fotògrafa britànica Mandy Barker, autora d'unes imatges captivadores que ens alerten sobre la problemàtica dels plàstics marins.

El director del Museu del Disseny, José Luis de Vicente, presenta la seva proposta "L'Oceà parla. Noves ecologies i economies del mar", al Disseny Hub. Però pels amants del disseny, imprescindible l'exposició on es confrontaran les peces de l'enyorat Vinçon i els de tota una marca global com Ikea.
 

Museu Can Framis

Al Museu Can Framis, Paula Bonet exposarà la versió pictòrica de la novel·la "L'anguila", un valent debut literari en què denunciava abusos i agressions. Es podrà visitar del 8 d'octubre fins al 19 de gener del 2025.
 

IDEAL

La literatura i la ciència tindran una experiència immersiva amb l'exposició "Jules Verne 200", una proposta que disposa de 7 sales amb tecnologia d'última generació destacant la sala immersiva, el metavers i una experiència de realitat virtual 360º. Una producció que estarà disponible a partir del 20 de setembre a l'IDEAL.

Una imatge de l'exposició Jules Verne 200 de l'espai immersiu IDEAL
Una imatge de l'exposició Jules Verne 200 de l'IDEAL (ACN/Redacció)

Lleida

Centre d'Art la Panera

"De Venus a Mart" és la primera exposició a l'Estat espanyol de l'artista xilè Ignacio Acosta que viu a Suècia. L'exposició mostra els seus projectes sobre els processos d'extracció del coure i el liti a Xile, quines conseqüències mediambientals té. Es podrà visitar del 19 d'octubre fins a finals de gener.

Vista de satèl·lit de la ciutat minera de Chuquicamata
Vista de satèl·lit de la ciutat minera de Chuquicamata, a Xile l'any 2011 (La Panera/Servei Aerofotogramètric, SAF)


El Morera. Museu d'Art Modern i Contemporani de Lleida

Del 13 d'abril al 2 de febrer, es podrà visitar al Morera de Lleida "Arrels i horitzons. Més d'un segle d'art", és un recorregut cronològic des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, que posa l'accent en algunes de les obres de la col·lecció que permeten explicar moments rellevants de la nostra història. Hi podem veure l'obra d'artistes del tombant del segle XIX al XX, el dinamisme de la Lleida dels anys trenta, l'impacte de la Guerra Civil espanyola i l'exili o la irrupció dels nous formats tecnològics a partir de l'era dels 2000, entre altres.

Una obra de Leandre Cristòfol: una patata punxada amb prims pals de ferro
"Harmonia estel·lar", de Leandre Cristòfol (1957) (Museu Morera)


Tarragona

MÈDOL

L'impacte i les conseqüències que pateixen les ciutats a causa de la massificació del turisme és l'epicentre de "Città Eterna - Città Sovenir". El projecte de Jorge Conde parteix del cas de la ciutat de Roma amb un conjunt de fotografies que permet estudiar la cartografia dels barris i quina és la situació de "la ciutat eterna" en la seva condició d'atracció turística. Es podrà visitar a Les Golfes des del 6 de setembre fins al 17 de novembre.

Cartell de l'exposició 'Città Eterna-Città Sovenir', del Mèdol de Tarragona
Cartell de l'exposició "Città Eterna-Città Sovenir" (Mèdol)


Museu d'Art Modern de Tarragona

Aprofitant la celebració del centenari del naixement d'Antoni Tàpies, el Museu d'Art Modern de Tarragona proposa el repàs d'una de les col·laboracions més destacades i que estava pendent de revisar-se, la que va fer amb Josep Royo (Barcelona, 1945), una figura clau en la potenciació i actualització de les tècniques tèxtils en l'art modern i contemporani. "TÀPIES-ROYO 1969-1973. Un tapís de la Col·lecció Rodríguez Veyrat" es podrà visitar fins al 29 de setembre.

 

Girona

Museu d'Art de Girona

L'exposició central d'aquesta tardor al Museu d'Art de Girona estarà dedicada a l'obra i figura de l'artista catalana-xilena Roser Bru i Llop (Barcelona 1923 - Santiago de Xile 2021). La mostra porta per títol "Roser Bru. Superar la distància" i permetrà tornar a veure obra de Bru a Catalunya després de gairebé 20 anys.

L'exposició concentrarà i presentarà a Girona un centenar d'obres i gravats de l'artista, així com documents i objectes, la majoria procedents de Xile, però també de museus d'aquí. La mostra s'inaugurarà el 23 de novembre i està previst que estigui oberta al públic fins al 30 de març de 2025.

Una de les obres de Roser Bru que es podran veure a la mostra (Museu d'Art de Girona)


Bòlit

El Bòlit, Centre d'Art Contemporani de Girona, acollirà el projecte "Infralocus. Els 90 a Girona, una dècada de 20 anys". Una exposició que posa en el punt de mira la cultura d'aquest període històric (de finals dels vuitanta i noranta) i els diferents llocs on aquesta intentava fer-se visible, ja siguin espais institucionals així com bars i discoteques. L'exposició ocuparà els tres espais del Bòlit (Pou Rodó, Rambla i Sant Nicolau) i la sala d'exposicions del Museu d'Història de Girona a partir del 26 d'octubre fins al 9 de febrer de 2025.

Una imatge de l'exposició 'Infralocus. Els 90 a Girona, una dècada de 20 anys'
"Infralocus. Els 90 a Girona, una dècada de 20 anys" explora la vida cultural de la Girona dels anys noranta (Ajuntament de Girona)


CaixaForum de Girona

El centre cultural obrirà temporada a finals de setembre amb l'exposició "Colors del món", una mostra fotogràfica amb imatges de National Geographic que ens acosta a la gran varietat de paisatges i colors del nostre planeta. Del 27 de setembre al 15 de febrer de 2025.
 

Biennal de Fotografia de Palafrugell

La Biennal de Fotografia Xavier Miserachs celebra la seva XIII edició amb 11 exposicions repartides per diferents espais de Palafrugell. Són els últims dies d'aquesat mostra que acaba el 13 d'octubre. 

Imatge de Jacques Léonard que es pot veure a la Biennal de Fotografia de Palafrugell
Imatge de Jacques Léonard que es pot veure a la Biennal de Fotografia de Palafrugell (ACN/Arxiu Família Jacques Léonard-Montjuïc)

 

 

ARXIVAT A:
ArtCultura
Anar al contingut