La consellera responsable d'Emergències diu que no sabia que existia el sistema d'alertes al mòbil
Els assistents a la reunió del centre de coordinació d'emergències ja eren conscients de la gravetat del que estava passant una hora abans d'enviar l'alerta, segons un àudio publicat per la Cadena SER
La Generalitat Valenciana no sabia que hi havia el mecanisme Es-Alert per enviar avisos d'emergències a la població. Així ho ha reconegut la consellera de Justícia i Interior, Salomé Pradas, en una entrevista amb À Punt en què ha explicat que va ser un tècnic qui va informar-los que hi havia aquesta eina:
"Allà és quan un tècnic ens informa que hi ha un mecanisme que es denomina Es-Alert."
En l'entrevista, Pradas assegura que aquest sistema no està regulat en els plans del govern autonòmic i és "encara un esborrany" pendent d'aprovar al Comitè Nacional de Protecció Civil.
En realitat és un mecanisme que fa més de dos anys que funciona. El sistema d'alertes als telèfons mòbils és una eina pensada per traslladar a la població unes instruccions que han de seguir de forma immediata per evitar danys en una zona en emergència.
EU-Alert, el sistema d'alerta d'emergències al mòbil de la UE, agafa a cada estat europeu les dues lletres identificatives. A l'Estat, Es-Alert va implantar-se la tardor de l'any 2022. A Catalunya, el sistema d'alertes el mòbil es va provar per primera vegada el 2 de novembre del 2022 en un simulacre d'emergència química al Camp de Tarragona.
Pradas ha justificat que es van activar els avisos quan van rebre "la informació que alguna cosa greu estava a punt de passar" i que no van poder activar-lo prèviament perquè no està previst en el pla i, a més, "cap tècnic va considerar en un primer moment que fos necessari, d'acord amb la informació que anàvem tenint".
Posteriorment, la consellera ha matisat que, "per descomptat", coneixia el sistema d'alertes. En un missatge a X, ha manifestat que "tots els avisos i alertes es van activar un cop analitzada i estudiada cada situació per part dels tècnics".
Encara sobre la reunió del CECOPI del dia 29, un àudio publicat per la Cadena SER mostra com, a un quart de vuit del vespre, els assistents ja eren conscients de la gravetat del que estava passant i estudien la possibilitat d'enviar avisos als mòbils, una hora abans que s'enviés finalment l'alerta de Protecció Civil.
Van assabentar-se de les inundacions per l'alcalde d'Utiel
La consellera de Justícia i Interior ha criticat que, quan va parlar amb la delegada del govern espanyol, no li va traslladar "cap dada alarmant" ni tampoc va oferir el desplegament de l'UME.
"El correu advertint-nos que el riu Magre i el barranc del Poio es desbordarien el vam rebre quan ja s'estava desbordant", ha lamentat Pradas, que ha afegit que van assabentar-se que havien començat les inundacions per un avís de l'alcalde d'Utiel. Segons la consellera, és aquest avís el que els permet reaccionar i, des del CECOPI, es va decidir activar el mecanisme d'avisos davant del risc que es trenqués la presa de Forata.
"Quan nosaltres tenim la constància del que ja està passant, perquè rebem els avisos, és quan s'activa l'UME."
Segons la consellera, a les vuit del vespre va rebre una trucada del secretari d'estat de Transició Ecològica dient-li que era "a Colòmbia" i que des d'allà s'havia assabentat de la situació i no li podia "assegurar" que la presa de Forata no es pogués trencar.
Reunió del CECOPI sense Mazón
Hores abans del temporal devastador del 29 d'octubre, la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, va trucar tres cops a la consellera de Justícia i Interior valenciana, Salomé Pradas, per alertar-la del risc de la dana i oferir-li mitjans. Quan passaven pocs minuts de les dues del migdia, en una quarta trucada, el govern valencià sí que va demanar que s'activés l'UME, però només a Utiel.
Aquell dia, la reunió de coordinació d'emergències (CECOPI) va començar a les cinc de la tarda, però sense la presència del president de la Generalitat, Carlos Mazón. Pradas va ser qui va dirigir la reunió, perquè la decisió de constituir-lo correspon al titular de la conselleria amb les competències de Protecció Civil.
Durant la reunió, Pradas va intentar contactar diverses vegades amb Mazón. El president valencià no va incorporar-se al CECOPI fins passades les set, quan els rius i barrancs afectats ja baixaven plens d'aigua.
També a les set de la tarda, l'alcaldessa de Paiporta, Maite Albalat, va trucar a Bernabé per demanar-li ajuda perquè el poble s'estava inundant. "Vaig dir-li que la gent s'estava morint i que vinguessin com fos", ha explicat al programa "Els matins" de TV3.
- ARXIVAT A:
- País Valencià