Dana: un document d'Emergències desmenteix la consellera, que diu que no coneixia les alertes
El degoteig d'informacions que contradiuen les afirmacions de Mazón i el seu govern és constant, mentre el PP valencià distribueix un argumentari per defensar-se
Cada dia que passa és més evident que el govern del País Valencià no va fer el que calia el dia dels aiguats i també que estan centrant esforços a negar-ho i sobreviure políticament.
Aquest divendres s'ha sabut que des de l'estiu hi havia una circular de l'Agència de Seguretat i Emergències de la Generalitat Valenciana que contemplava enviar aquests missatges en cas de riuades i d'inundacions.
També que tècnics d'emergències i responsables hidrogràfics els van proposar enviar missatges d'alarma als mòbils de la població molt abans del que han assegurat fins ara.
Però la consellera responsable de Protecció Civil, Salomé Pradas, va dir aquest dijous que no ho sabia, i que no li van dir que existien fins a les 8 del vespre d'aquell dia, 20 minuts abans que els enviessin.
Missatges proposats dues hores abans
En canvi, segons les gravacions d'àudio fetes al CECOPI, el centre de coordinació d'emergències, el president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ho va proposar poc després de les 6 de la tarda.
Ho ha avançat eldiarioes, citant fonts del Ministeri de Transició Ecològica, que asseguren que no li van fer cas, ni tampoc una hora més tard a un tècnic d'emergències que ho va tornar a proposar, a un quart de vuit.
En aquest cas han estat uns àudios de la reunió avançats per la Cadena Ser aquest dijous, en els que es pot sentir com el tècnic diu "és important que siguem els més redundants possibles, cal enviar el missatge immediatament."
El govern Mazón va incloure els missatges al pla d'inundacions
Potser més greu és el contingut del pla de prevenció d'inundacions que la conselleria de Justícia i Interior va presentar a l'agost, concretat en una circular que contemplava els missatges d'avís als mòbils:
"Des d'aquest any està actiu el sistema d'alerta a la població ES Alert mitjançant la Xarxa d'Alerta Nacional, que permet l'enviament de missatges als telèfons mòbils en les situacions d'especial gravetat."
Llavors aquesta conselleria ja estava encapçalada per Salomé Pradas, després que el juliol Vox l'abandonés quan Santiago Abascal va decidir trencar les coalicions amb el PP als governs autonòmics.
Aquest dijous Pradas també va negar que la delegada del govern espanyol al País Valencià, Pilar Bernabé, li hagués ofert desplegar els militars de l'UME en trucades telefòniques entre les 12 i les 2:
"Ella no em trasllada cap dada alarmant, nego que en aquell moment oferís el desplegament de l'UME en un punt concret o per una emergència concreta."
Però resulta que el dia dels aiguats, Pradas mateixa va explicar a les 12.45 al seu equip que podien disposar dels efectius de l'UME, paraules que va enregistrar una càmera de Televisió Espanyola.
Les 5 hores que Mazón va estar il·localitzable
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha donat diverses versions de què va fer entre el migdia i les 7 de la tarda, hora a la qual es va incorporar al CECOPI.
Després que algunes informacions afirmessin que havia anat a una festa d'aniversari, ell ho va negar categòricament aquest dijous, dient que havia estat en un dinar de treball.
Li van preguntar qui hi havia en aquest dinar de treball, i ell va dir que amb Salvador Navarro, president de la Confederació Empresarial Valenciana, però aquest ho ha desmentit aquest divendres.
Navarro ha afirmat que va fer una reunió d'una hora amb Mazón i representants sindicals al Palau de la Generalitat, però que no va ser un dinar, i que abans de les 3 ja havia tornat a l'oficina.
Posteriorment, ha transcendit que el dinar va ser amb la periodista Maribel Vilaplana, a qui va oferir la direcció d'À Punt.
Argumentari del PP valencià per defensar Mazón
Els esforços per defensar la seva gestió han portat el govern de Mazón a elaborar un argumentari detallat sobre els punts polèmics que han distribuït a tots els càrrecs públics del PP del País Valencià.
Ho ha avançat també eldiarioes, que hi ha tingut accés i que afirma que es va escriure aquest dilluns, i es va repartir aquest dimecres després que l'equip de Mazón i els responsables de comunicació del PP valencià li donessin el vistiplau.
En aquest argumentari, de 13 pàgines i titulat "Argumentaris DANA", s'afirma que el govern espanyol "podria haver assumit perfectament i legalment el comandament decretant la situació 3 d'alarma."
També s'hi assegura que "des del diumenge la Generalitat va estar enviant missatges constantment" als ajuntaments i a les "agències comarcals", una afirmació que han desmentit molts alcaldes de la zona.
Hugo Moran denuncia "mitges veritats i falsedats"
El secretari d'Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, ha criticat que els responsables del govern valencià estiguin defensant les seves carreres polítiques en comptes de gestionar l'emergència:
"Els esforços s'haurien d'abocar en les famílies, no s'han acabat les feines de rescat dels morts i des de la Generalitat s'ha impulsat una mena de guerres de comunicats que cada vegada es van desmentint."
Segons Moran, el que està fent el govern de Mazón és una "escenificació" i una "sobreactuació de declaracions infundades, mitges veritats i falsedats" per intentar sobreviure políticament.
El secretari d'Estat ho ha dit al programa de TV3 "Els matins", i ha aprofitat per criticar la capacitat i la preparació dels membres de l'equip del govern de Carlos Mazón:
"Crec que és evident que hi havia un profund desconeixement de quines eren les competències i obligacions per part dels que estaven al capdavant de la gestió."
Moran ha recordat que el dia dels aiguats l'AEMET va emetre l'alerta roja a les 7 del matí, ha dit que en 6 anys no s'havia trobat una falta de reacció com la d'ara, i ha afegit que, si ho hagués fet ell, hauria dimitit.
- ARXIVAT A:
- País Valencià