Dani Alves, absolt pel TSJC, que anul·la la seva condemna a quatre anys i mig per violació
- TEMA:
- Agressió sexual
Dani Alves, absolt del delicte d'agressió sexual pel qual va ser condemnat a quatre anys i mig de presó. L'exjugador del Barça va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i aquest ha deixat sense efecte la sentència perquè considera que "presenta dèficits valoratius" i que les proves presentades no són suficients.
El tribunal també remarca la "falta de fiabilitat del testimoni de la denunciant" perquè, diu, la seva declaració no concorda amb els vídeos de l'interior de la discoteca on van passar els fets. Afirma amb contundència que "el relat no es correspon a la realitat" i que una sentència condemnatòria ha d'estar més ben fonamentada.
Segons el TSJC, "no es pot concloure que s'hagin superat els estàndards que exigeix la presumpció d'innocència". Acusa l'Audiència de Barcelona d'"adoptar una postura subjectiva" i veu inconsistències en l'argumentari de la sentència.
"La resolució conté una sèrie d'imprecisions, inconsistències i contradiccions sobre els fets i la valoració jurídica."
Les tres jutgesses i el jutge que conformen la Secció d'Apel·lacions del TSJC han assenyalat que el fet de no donar per bona la condemna no suposa acreditar la versió de Dani Alves.
El tribunal també revoca les mesures cautelars imposades. Alves recupera el passaport, pot sortir d'Espanya i no s'haurà de presentar cada setmana al jutjat com fins ara. A més, recuperarà la fiança d'un milió d'euros dipositada en el seu moment. La sentència encara no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem.
L'advocada del jugador, Inés Guardiola, ha qualificat la resolució de "justa i valenta". La lletrada ha dit que "reiterarem la innocència fins al final". La decisió del TSJC pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem per la Fiscalia o per la defensa de la dona denunciant o per ambdues parts.
Un "retrocés", segons l'advocada de la víctima
L'advocada de la víctima, Ester García, ha assegurat que la sentència absolutòria "suposa un retrocés tant a nivell jurídic com social en la lluita contra les violències sexuals" i que pot desincentivar les dones a denunciar.
Després de reconèixer que és una sentència que no esperaven, l'advocada ha dit que la seva clienta "està molt decebuda, trista i d'alguna manera ha sentit com si tornés a la cambra de bany on es van produir els fets".
Ester García ha assegurat que jurídicament han de recórrer, però que "tindran en compte l'estat emocional de la noia, que ha passat dos anys d'infern".
14 mesos a la presó
L'Audiència de Barcelona va declarar Dani Alves culpable de violar una noia a la discoteca Sutton de Barcelona el desembre del 2022, en considerar que el sexe no va ser consentit, tal com mantenia la víctima, i li va imposar la pena mínima per aquest delicte.
Alves va entrar a la presó de manera provisional el 20 de gener del 2023, abans de començar el judici, i en va sortir 14 mesos més tard. Va quedar en llibertat el 25 de març de 2024 després de consignar una fiança d'un milió d'euros.
La sentència de l'Audiència de Barcelona va considerar-se exemplar perquè posava el consentiment al centre. El jutjat va considerar clau per condemnar Alves que la víctima no consentís els fets i va especificar que cal consentiment abans i durant l'acte sexual:
"El consentiment no només pot ser revocat en qualsevol moment, sinó que també cal que es doni el consentiment per a cadascuna de les varietats sexuals dins d'una trobada sexual."
Segons el TSJC, la revocació de la sentència no és perquè posi en dubte l'existència de consentiment sinó per la fiabilitat del testimoni de la denunciant.
A diferència de la denunciant, Dani Alves es va contradir en reiterades ocasions quan va donar diferents versions dels fets.
- ARXIVAT A:
- Judicial Violència masclista Agressió sexual DaniAlves