Dani Gallardo, un any empresonat per les protestes de la sentència de l'1-O a Madrid
Gallardo és l'únic detingut de les protestes de la sentència de l'1-O que encara està a a presó (CCMA)
Madrid

Dani Gallardo, un any empresonat per les protestes de la sentència de l'1-O a Madrid

El jove de 22 anys serà jutjat el 7 de novembre i li demanen 6 anys per haver agredit un antiavalots: "És la seva paraula contra la del policia", diu el seu advocat

Actualitzat

Les protestes contra la sentència del judici del procés fa un any van omplir carrers a Catalunya però també a Madrid. El 16 d'octubre del 2019, hi va haver una manifestació contra de la sentència dels líders polítics de l'1-O. Aquella convocatòria a la Puerta del Sol va acabar amb corredisses pel centre de la capital i una contundent actuació policial amb 4 detencions.

Dani Gallardo, un any empresonat per les protestes de la sentència de l'1-O a Madrid
Dani Gallardo va ser detingut a la manifestació contra la sentència del procés a Madrid (CCMA)

Dotze mesos després, l'únic detingut que continua a la presó és Dani Gallardo, un jove madrileny de 22 anys, sense antecedents ni militància en cap grup o col·lectiu, però que aquell dia va donar suport a la causa catalana.

Des d'aleshores és a la presó d'Alcalá-Meco, a l'espera de l'inici del judici, fixat per al 7 de novembre.

 

Suport des de Catalunya

Un centenar de persones s'han concentrat a la plaça Sant Jaume, a Barcelona aquest vespre per donar suport a Dani Gallardo. Els manifestants han desplegat pancartes amb els lemes "Pels drets i llibertats, amnistia total" i "Dani Gallardo llibertat" i han llançat consignes com "Fora les forces d'ocupació" i "Dani, no estàs sol".

Dani Gallardo, un any empresonat per les protestes de la sentència de l'1-O a Madrid
Concentració a la Plaça Sant Jaume de suport a Dani Gallardo (CCMA)

L'únic en presó preventiva

Karim Benamar, advocat de Dani Gallardo, ha explicat en una entrevista a "Els matins" de TV3, que és l'unic detingut, de les quatre detencions que es van fer a Madrid, a qui van demanar la presó preventiva. Una decisió, segons Benamar, que "jurídicament no se sosté".

"Diuen que hi ha risc de fuga perquè la pena és alta. No perquè hi hagi arrelament ni cap altra raó. Crec que jurídicament no se sosté. La llei no estableix cap durada determinada de la pena que es demana per dictar presó provisional."

El jutge ha denegat els cinc recursos contra la presó preventiva que Karim Benamar i el grup d'advocats Red Jurídica, han presentat durant aquest any. Primer es va al·legar desarrelament perquè Dani Gallardo havia tornat de Cadis a viure a Madrid, a Getafe. Després de demostrar que estudiava i vivia en un pis llogat, amb contracte, a Getafe, el jutge va considerar que hi havia risc de fugida perquè la pena era alta.

La Fiscalia demana a Dani Gallardo 6 anys de presó per tres delictes: atemptat contra l'autoritat, desordres i lesions. Segons el seu advocat, la pena que se li demana és alta perquè hi ha l'agreujant d'utilització d'objecte perillós. L'acusació sosté que Gallardo va agredir un agent antiavalots amb la fusta d'un palet amb claus.

Dani Gallardo, un any empresonat per les protestes de la sentència de l'1-O a Madrid
La protesta va acabar amb la detenció de Dani Gallardo, l'únic que encara és a la presó (CCMA)

La seva paraula contra la del policia

L'advocat Karim Benamar ha explicat que el judici, que s'ha de fer el 7 de novembre, és complicat perquè "és la paraula del Dani contra la d'un policia". "No hauria de ser així -ha afegit-, però que la pràctica i l'experiència ens demostra que quan un policia diu una cosa la càrrega de demostrar la innocència la tens tu."

Marco Fernández, del Moviment Antirepresiu de Madrid, ha explicat a Catalunya Ràdio, com a portaveu de Gallardo, la seva versió dels fets.

"L'únic que va fer és defensar una amiga seva que estava sent brutalment apallissada per la policia. Però l'informe de lesions del policia que suposadament diuen que va agredir amb un tauló amb claus, estava fet en un altre lloc i més d'una hora abans."

 

 

El Moviment Antirepressiu de Madrid, un dels convocants d'aquella manifestació, actua com a grup de suport de Dani Gallardo. Segons el seu advocat, Gallardo manté "una actitud força positiva" i agraeix, des de la presó, les mostres de suport que durant aquest any ha rebut des de l'exterior, dels col·lectius de Madrid...

 

 

 

 

Dani Gallardo, un any empresonat per les protestes de la sentència de l'1-O a Madrid
(CCMA)

 

ARXIVAT A:
Judici procésJudicialGovern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut