D'aquí dues setmanes es podrien doblar els pacients de Covid a les UCI i saturar-les
Treballadors sanitaris a la UCI de l'Hospital Clínic de Barcelona (Hospital Clínic - Francisco Àvia)

D'aquí dues setmanes es podrien doblar els pacients de Covid a les UCI i saturar-les

Les estimacions de Salut és que n'hi pot haver 900 d'aquí 15 dies, i això obligaria a anul·lar operacions programades

RedaccióActualitzat

D'aquí 15 dies es podrien doblar els pacients de Covid ingressats a les UCI i arribar fins als 900, de manera que se saturaria la capacitat del sistema sanitari, que té uns 1.000 llits.

Sobretot perquè a aquesta xifra cal afegir-hi els malalts ingressats a cures intensives per operacions o altres malalties que no són la Covid.

Són les estimacions que ha fet el Departament de Salut tenint en compte la progressió de les dades en aquesta segona onada.

Si a principi del mes d'octubre hi havia 159 pacients de Covid-19 a les UCI, aquest cap de setmana la xifra ha arribat fins a 465.

 

Arribar a 900 malalts greus a les UCI és el pitjor escenari i, a més, no contempla els efectes positius que s'espera que tinguin les restriccions vigents.

En aquest sentit, la investigadora del grup de recerca BIOCOM-SC de la UPC Clara Prats, s'ha felicitat que ja s'hagi frenat el creixement de la taxa de contagis rho, i que ara l'objectiu és abaixar-la per sota d'1:


No arriba als hospitals

De moment, però, aquesta frenada no ha arribat encara als hospitals, i encara pot trigar.

En la primera onada va caldre crear més llits d'UCI i, a més, van faltar materials essencials com equips de protecció i, tant o més important, respiradors.

Ara els hospitals estan molt més preparats que llavors, però hi ha un problema difícil de resoldre: no hi ha prou professionals sanitaris disponibles per contractar.


"No hi ha personal sanitari"

És el que ha explicat aquest dissabte al programa "FAQS" de TV3 Ricard Ferrer, cap de Medicina Intensiva de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona:

"No hi ha personal sanitari. Hem de tenir en compte que també emmalaltim i tenim Covid i contactes de Covid, i això complica la gestió del dia a dia, però és molt difícil ara trobar personal sanitari per poder expandir aquestes UCI."

El cap de Medicina Intensiva de l'Hospital Vall d'Hebron, Ricard Ferrer, aquest dissabte al programa "Preguntes freqüents"

Si  les mesures no tenen els efectes esperats i les dades continuen creixent, a banda de crear més UCI, es veuran obligats a anul·lar operacions programades.


Una solució que no agrada a ningú

Segons Ferrer, aquesta és l'única solució de la qual disposen, perquè els permet destinar els professionals que quedaran lliures a lluitar contra la Covid-19:

"Però això no li agrada a ningú, que algú que està avui en una llista d'espera quirúrgica li truquin per dir-li que no s'operarà la setmana que ve perquè estem en epidèmia, tampoc és una bona solució."

Aquestes desprogramacions se sumarien a les 100.000 operacions i proves diagnòstiques que es van deixar de fer durant la primera onada de la pandèmia.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut