Una foto de família dels guardonats als darrers Gaudí (Europa Press/Kike Rincón)

Davallada del pes del cinema català a l'Estat: cau del 48% al 30% en una dècada

Un cop estrenades, les pel·lícules amb participació catalana acumulen el 25% del públic total del cinema espanyol del 2021
Redacció Actualitzat
TEMA:
Cinema

Toc d'alerta per la pèrdua de pes específic de la producció cinematogràfica catalana en el conjunt de l'Estat. L'Acadèmia del Cinema Català ha difós un estudi amb dades reveladores i que mostren una davallada progressiva en els darrers 12 anys.

El 2010, el cinema produït a Catalunya representava gairebé la meitat (48%) de tot el que es feia a l'estat espanyol. El 2021 s'ha situat en un 30%.

Aquests divuit punts percentuals, segons els autors de l'estudi, són "simptomàtics" i remarquen que les xifres baixes "s'han estabilitzat des del 2016".

El treball es titula "Les claus de la producció actual del cinema català: una mirada al període 2012-2022 i presentació de l'informe estadístic de 2021". S'ha impulsat en col·laboració amb l'Observatori de la Producció Audiovisual i Productors Audiovisuals de Catalunya.

Altres conclusions que se n'han extret són que el sector audiovisual català "està atomitzat". Això es dedueix del fet que el 82% de les productores van tirar endavant un sol film l'any passat. Dotze productores n'han fet dos i només quatre han participat en tres o més títols. 

Les coproduccions tenen "molt pes" en el panorama audiovisual català, més que en conjunt de l'Estat. La meitat de les pel·lícules són resultat de la participació de més d'una productora. D'aquestes, el 20% són internacionals.

1,3 milions d'espectadors a les sales

La mitjana de títols amb participació catalana són vuitanta cada any. Els produïts l'any passat i que ja s'han estrenat, 57, han reunit 1,3 milions d'espectadors. Segons els autors de l'estudi, això es tradueix en un 25% de la taquilla de les sales de tot l'Estat.

A partir d'aquí, diuen que les xifres comencen a millorar, perquè el 2019 s'havia registrat un feble 14%, però "lluny encara dels millors anys de la dècada". 


"Alcarràs", el fenomen

Si una pel·lícula destaca per sobre de tota la resta és "Alcarràs". La de Carla Simón és la més taquillera, amb diferència. Vuit de cada nou espectadors de cinema català del 2022 hi han anat atrets per aquesta proposta, guanyadora de l'Os d'Or a Berlín

Un fotograma de la pel·lícula "Alcarràs" (Avalon)

L'èxit no s'ha limitat als espectadors de Catalunya. Una de cada tres persones que ha anat a veure una pel·lícula creada a l'Estat ha optat per aquest drama rural situat a les terres de Lleida.

Precisament, Carla Simón serà qui dirigirà la primera residència per a guionistes, que promou l'Acadèmia del Cinema Català i que ja ha obert les inscripcions:


Festa d'estiu del cinema català 

L'Acadèmia del Cinema Català recupera aquest dijous la Festa d'Estiu, una de les cites tradicionals que la pandèmia havia estroncat. La celebració es farà al castell de Montjuïc de Barcelona. 

Hi haurà molts dels protagonistes de les pel·lícules que s'estrenaran en el futur i també una selecció d'actors catalans amb projecció internacional com Babou Cham, Claudia Bassols, Edu Lloveras i Claudia  Trujillo. Formen part del nou programa "Catalyst for talent", per internacionalitzar el talent català.

 

 

ARXIVAT A:
Cinema Català
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut