David Bueno guanya el Premi Josep Pla amb l'assaig "L'art de ser humans"
- TEMA:
- Literatura
L'assaig "L'art de ser humans", de David Bueno, ha guanyat el 57è Premi Josep Pla de prosa en català, dotat amb 10.000 euros. Com és tradició, en la mateixa cerimònia s'ha entregat el Premi Nadal, que enguany ha estat per a l'escriptor argentí Jorge Fernández Díaz amb la novel·la "El secreto de Marcial".
Nascut a Barcelona el 1965, David Bueno és doctor en Biologia, professor de la Universitat de Barcelona i un reconegut divulgador científic.
L'obra premiada és un assaig que, a través de les arts i la neurociència, redefineix la manera com percebem el món. Segons el jurat, "L'art de ser humans" ofereix una "lectura enriquidora i plena d'inspiració, amb un missatge positiu sobre el potencial de la humanitat".
El llibre connecta la ciència amb l'humanisme i convida el lector a (re)descobrir la seva creativitat. S'havia presentat al premi amb el títol "Quan l'ésser humà desperta" i sota el pseudònim Carro de Foc.
En el seu discurs d'agraïment, Bueno ha afirmat que el guardó "no és una culminació de res" sinó "l'impuls renovat" per continuar amb la seva feina de biòleg i neurocientífic.
"És un llibre sobre com, a través de les arts --així, en plural, incloses la ciència i la filosofia-- es pot enriquir el cervell i canviar la nostra manera d'entendre el món."
"Mentre continuem parlant amb el llenguatge de les arts, hi ha esperança al món", ha afegit.
Tot i ser tenir una carrera en el món de les ciències, Bueno defensa que fa divulgació "per arribar a tothom" i creu que "la clàssica distinció entre ciències i humanitats ens fa coixos".
L'any passat, l'obra guanyadora del Premi Josep Pla va ser "La Germandat de l'Àngel Caigut", de Jaume Clotet.
El mateix Clotet ha format part del jurat de l'edició d'aquest any del Pla juntament amb Laia Aguilar, Montse Barderi, Manuel Forcano i Glòria Gasch. Per al premi d'aquest any s'havien rebut 40 originals.
"El secreto de Marcial" rep el 81è Premi Nadal
El Premi Nadal de novel·la en castellà, dotat amb 30.000 euros, ha celebrat la seva 81a edició i l'ha guanyat el periodista i escriptor argentí Jorge Fernández Díaz (Buenos Aires, 1960) amb l'obra "El secreto de Marcial".
S'havia presentat al premi amb el títol reduït de "Marcial" i el pseudònim Daniel Ocampo. Cal no confondre l'autor argentí amb el polític espanyol del PP, amb qui comparteix nom i cognoms.
"El secreto de Marcial" relata la història d'un escriptor que necessita entendre qui va ser el seu pare, Marcial Fernández, anys després de la seva mort.
"Soc fill de dos asturians que van emigrar a l'Argentina durant la Guerra Civil, una comunitat oblidada a qui dedico aquest llibre de caràcter autobiogràfic", ha dit en rebre el guardó.
"Ja saben que de mares només n'hi ha una, però cada pare és un enigma. Al llibre vaig buscant el seu secret."
L'argentí ha explicat que el seu pare va morir el 2005 i que, des de llavors, el "persegueix el fantasma literari" per deixar escrita la figura del seu pare.
De fet, ha indicat que una de les claus de la novel·la és "preguntar-nos què sabem de debò dels nostres pares". De fet, ha assegurat que ell es pensava que ho sabia "gairebé tot" i ha descobert que, en realitat, no en coneixia "gairebé res".
Fernández Díaz ja va escriure el 2003 una novel·la d'èxit titulada "Mamá" que, en aquest cas, era la carta d'amor d'un fill a la seva mare.
La novel·la guanyadora del Nadal, amb tocs de suspens, circula a mig camí d'Astúries i Buenos Aires, entre la segona meitat del segle XX i l'actualitat.
La novel·la "Bajo tierra seca", de César Pérez Gellida, va guanyar el Nadal de 2024.
El jurat del Nadal d'enguany l'han format Inés Martín Rodrigo, Care Santos, Lorenzo Silva, Andrés Trapiello i Emili Rosales. S'havien rebut, en aquest cas, 769 originals.
El nom del Premi Nadal, per evitar més confusions, no té res a veure amb les dates de la seva celebració. El premi es va crear el 1944 com a homenatge al catedràtic de Literatura i redactor en cap de la revista Destino, Eugenio Nadal, mort prematurament als 28 anys.
Els nous títols guanyadors del Premi Josep Pla i del Premi Nadal arribaran a les llibreries el 5 de febrer d'aquest acabat d'estrenar 2025.
Cent anys d'Ana María Matute
L'acte de lliurament del Premi Josep Pla i el Premi Nadal es fa, com és tradició, durant la nit del dia de Reis als salons de l'hotel Palace de Barcelona. L'acte convoca nombroses personalitats de l'àmbit cultural i polític i representa un retrobament després de les festes de Nadal.
La nit literària d'aquest any ha servit per commemorar el centenari del naixement de l'escriptora Ana María Matute (Barcelona, 1925-2014), guardonada amb el Premi Nadal del 1959 amb l'obra "Primera memoria" i nom fonamental en la història de l'editorial Destino, convocant del premi, i de les lletres espanyoles de la segona meitat del segle XX.
Una de les anècdotes històriques de Destino té a veure amb la mateixa Ana María Matute: quan tenia 19 anys, es va presentar a la seu de l'editorial amb un quadern negre que contenia el manuscrit de la seva primera novel·la, "Pequeño teatro".
El director de l'editorial d'aleshores era Ignacio Agustí. A Matute se li va recomanar que passés l'original a màquina i que tornés un altre dia. Amb "Pequeño teatro" va acabar guanyant el Premi Planeta del 1954. Avui Destino forma part del gegant editorial del grup Planeta.
Matute va rebre el 2009 la Creu de Sant Jordi i el 2010 el Premi Cervantes a tota una trajectòria en què també destaquen obres com, en el tram final de la seva carrera, "Olvidado rey Gudú", que va tenir un gran impacte comercial i que li va fer guanyar nous lectors.
- ARXIVAT A:
- Literatura