David contra Goliat: un fòrum d'internet fa perdre milions als fons de Wall Street
Joves coordinats a la xarxa fan pujar un 750% les accions de les botigues de videojocs Gamestop i agafen a contrapeu els grans inversors de la borsa
A Wall Street, per una vegada, els grans fons d'inversió han caigut en la seva pròpia trampa. I tot per l'especulació al voltant d'una cadena de botigues de videojocs, Gamestop. Havien apostat que les accions de l'empresa s'enfonsarien, però ara han tingut pèrdues milionàries perquè un grup d'inversors particulars s'ha coordinat a les xarxes socials i ha aconseguit fer girar la truita.
Vendre videojocs en una botiga és un negoci que va de capa caiguda, però, sorprenentment, les accions de Gamestop han passat dels 5 dòlars l'estiu passat als 148 dòlars d'aquest dimecres. La companyia no ha canviat el negoci, sinó que al darrere hi ha els especuladors.
Els inversors professionals van apostar que l'empresa faria fallida i, si les accions s'enfonsaven, ells hi guanyaven. És el que es coneix com "fer operacions a curt".
Apostar a la baixa
Quan un inversor creu que les accions d'una empresa baixaran, també pot guanyar-hi diners. Ven les accions avui, amb l'esperança que més endavant podrà recomprar-les més barates i embutxacar-se la diferència.
Per norma, són operacions amb accions prestades i a crèdit. Però, si passa el contrari i les accions es disparen a l'alça, els inversors "baixistes" han de cobrir la seva aposta, i poden perdre-hi molts diners. És el que ha passat ara.
La xarxa fa girar la truita
No comptaven que algú tiraria enlaire els seus plans i els agafaria a contrapeu: joves avesats a les xarxes socials, que s'ho van prendre com un joc. Organitzats a través d'un fòrum d'internet de Reddit, molt popular als Estats Units, van detectar que hi havia una oportunitat i s'hi van abocar. Tot, amb un simple clic a través d'aplicacions de mòbil que no cobren comissions.
La cursa a contrarellotge d'inversors obligats a comprar accions per cobrir les obligacions dels contractes i reduir pèrdues ha contribuït a crear l'efecte bola de neu. I uns pels altres, han fet que les accions s'enfilin un 750% des de principis d'any. Alguns fons d'inversió, com Melvin Capital Management, han hagut de demanar ajuda a altres companyies del sector per eixugar les pèrdues.
Per acabar-ho d'adobar, un tuit del multimilionari propietari de Tesla, Elon Musk, ha disparat encara més les accions. Fent un joc de paraules amb "stonk" (una manera de dir "stock", acció) enllaçava el fòrum d'internet des d'on ha sorgit l'impuls a les accions de Gamestop.
Gamestonk!! https://t.co/RZtkDzAewJ
Elon Musk (@elonmusk) January 26, 2021
Risc de "bombolla"
Tot "boom" especulatiu a borsa va acompanyat d'un risc, sempre present. Quan el vent canvia, els últims d'arribar es queden amb un inversió que perd valor ràpidament. És el que preocupa a grans llegendes de Wall Street, com l'inversor Michael Burry, un dels personatges protagonistes de "The Big Short", el clàssic de Michael Lewis.
D'altres veterans de Wall Street, com Jeff Tomasulo, de Vespula Capital, també avisen.
"És com una estafa piramidal, una estratègia de Ponzi, perquè l'última persona que es quedi unes accions a preus tan alts pot perdre-hi molts diners."
De moment, però, el mercat ja busca quin pot ser el pròxim Gamestop, i els inversors ja segueixen el rastre d'empreses de perfil semblant; donades per mortes a Wall Street, potser prematurament.
- ARXIVAT A:
- Borsa Xarxes socials