Un nou test d'anticossos de Covid fet amb dues gotes de sang té una fiabilitat del 99%
El nou test d'anticossos només necessita dues gotes de sang (Agència Andorrana de Notícies/ACN)

De 14 a 10 dies: Fernando Simón obre la porta a reduir la quarantena

Els afectats hauran d'estar almenys tres dies sense símptomes o que la PCR inicial s'hagi fet abans de deu dies

Redacció / AgènciesActualitzat

El Ministeri de Sanitat deixarà en mans dels metges la possibilitat de reduir la quarantena de 14 a 10 dies en els casos lleus de coronavirus i també els seus contactes.

El requisit: que hagin passat almenys 3 dies sense símptomes i que tinguin una PCR. El nou protocol s'adopta basant-se en els últims estudis de transmissió del virus.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha explicat que els estudis recents demostren que en les persones que tenen pocs símptomes o que no en tenen el virus perd capacitat de transmissió abans.

"És un benefici substancial que, a més, amb la informació disponible ara mateix, si s'aplica correctament, no implica un increment de riscos."

La mesura, que feia setmanes que s'estava estudiant, s'ha debatut amb les CCAA i fixarà algunes condicions. Entre elles, que els afectats hagin estat almenys tres dies sense símptomes i que la prova PCR inicial s'hagi practicat més de deu dies abans del moment d'aixecar l'aïllament.

Malgrat això, Simón ha dit que seran els serveis mèdics els que hauran de valorar cada cas i decidir si la quarantena es pot reduir o no.

"Seran els serveis mèdics, els professionals, els que hauran de valorar si una persona és un cas lleu i podem prendre aquesta decisió o si és necessari fer una segona PCR als 10 dies o quin tipus d'acció s'ha de fer."

 

En relació als turistes, ha dit que "no s'ha de tenir por dels viatgers".

"S'han de controlar igual que es controlen la resta de persones que poden tenir símptomes."

En aquest sentit, ha dit que ja s'estan prenent mesures i que se n'adoptaran més.

"S'han de mantenir certa tensió però no ens ho hem de plantejar amb angoixa."

Sobre l'acabament de l'estat d'alarma, Simon ha dit que a partir de diumenge ja no es podrà controlar la mobilitat i que dependrà de les CCAA.

"No es pot restringir però és recomanable no moure's entre comunitats i, sobretot, entre províncies si no és necessari fins que estiguem a un nivell de transmissió proper a zero, que hi estem a prop."

També ha dit que les CCAA podran fer legislacions més específiques més enllà del decret de nova normalitat relacionats, per exemple, amb l'oci nocturn o amb esdeveniments massius.

Simón ha recordat que encara hi ha brots però que l'epidèmia està "controlada", tot i que encara hi ha riscos.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Desescalada
Anar al contingut