Blocs de pisos a Badia del Vallès (3Cat/Marta Bellés)

De 2.200 euros fa 50 anys a 180.000, ara: adeu als pisos protegits de Badia del Vallès

Des de l'Ajuntament ho veuen com una oportunitat perquè la ciutat "superi l'estigma que l'acompanya", però altres veus alerten de l'especulació

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Bellés

Corresponsal de Catalunya Ràdio al Maresme i el Vallès Oriental i Occidental

Actualitzat

Badia del Vallès és l'únic municipi de l'estat espanyol construït només amb pisos protegits. En un quilòmetre quadrat, hi viuen 13.000 persones.

Els blocs es van aixecar als anys 70 i entre el 2023 i el 2026 els més de 5.000 habitatges que hi ha estan passant al mercat lliure, perquè aleshores hi havia data de caducitat per a la protecció oficial: als 50 anys, el preu deixava d'estar topat

Aquest mig segle ja ha passat i pisos que llavors van costar unes 375.000 pessetes, 2.200 euros, es venen ara a preus de fins a 180.000 euros.

Un moviment que succeeix al mateix temps que el govern de Salvador Illa treballa per obtenir 50.000 habitatges públics en sis anys

Des de l'Ajuntament, sostenen que la sortida al mercat d'aquests habitatges i el repte de la retirada de l'amiant són una oportunitat perquè la ciutat "superi l'estigma que l'acompanya".

Però també hi ha veus que alerten de l'especulació que això suposarà tant per als preus de venda com per als de lloguer, en un moment en què el mercat està disparat. 

Pisos de Badia del Vallès (3Cat/Marta Bellés)

Canvis en la població

Actualment, el 21% de la població de Badia té més de 65 anys i el 29% són atesos per serveis socials. La majoria dels pisos de protecció oficial es van construir entre 1973 i 1976.

Si fa 50 anys les famílies que habitaven els pisos de Badia podien arribar a tenir 7 membres --els avis, la parella i els fills vivint en un mateix habitatge-- ara generalment només en queda una de persona a l'habitatge, i "sol ser la vídua", descriu l'alcalde, Josep Martínez, a Catalunya Ràdio. I afegeix: 

"A partir d'aquí se'ns genera una realitat totalment canviant d'aquí a 20 anys."

Dels pisos del municipi, 4.000 ja han sortit al mercat lliure i més de 1.000 hi passaran el 2026. Amb les reformes que s'hi faran, el seu valor encara pujarà més, tal com destaca Martínez:

"Nosaltres ho encaixem com una oportunitat perquè els perfils poblacionals siguin totalment diferents." 

 

Josep Martínez, alcalde de Badia del Vallès, en l'entrevista amb Catalunya Ràdio (3Cat/Marta Bellés)

Obra nova 

També es construeix obra nova. L'Incasòl farà 32 habitatges amb el compromís de reservar-ne el 25% per joves de Badia menors de 35 anys. 
Les reformes i els canvis es fan en coordinació entre diferents administracions: l'Ajuntament, la Generalitat, la Diputació i el Consorci Metropolità de l'Habitatge. 


Qui hi guanya i qui hi perd

Des de l'Associació per un habitatge digne i drets socials de Badia, Susana Duarte diu que els propietaris de pisos surten guanyant, alhora que els bancs també se n'aprofiten

"Estan cars, per ser Badia, caríssims. Hi ha molta gent que s'està quedant al carrer, altra vegada. Els bancs segueixen a la seva i ara que pugen el preu, encara més".

I posa un exemple recent:

"Tenim una amiga que va haver de donar el seu pis al banc en dació i l'altre dia la van trucar per vendre-li a 70.000 euros, però han aturat l'operació per vendre-li més car l'any vinent, quan s'alliberi de la protecció oficial i puguin demanar-li el que vulguin". 

Amb un context generalitzat d'augment de preus, els que també notaran l'augment del valor dels pisos seran els que viuen de lloguer. Duarte afegeix que, si es fan pisos nous, s'haurien de destinar a lloguer social perquè molta gent s'està quedant sense habitatge. 

Pisos de Badia del Vallès (3Cat/Marta Bellés)

Municipi independent des del 1994

Badia del Vallès celebrarà els 50 anys el 2025. El 1994 es va segregar de la Mancomunitat que formava juntament amb Barberà del Vallès i Cerdanyola del Vallès. Va deixar enrere el nom de Ciutat Badia i va començar a funcionar com a municipi independent. 

L'actual alcalde, Josep Martínez, va agafar la vara a l'estiu, en substitució de l'ara consellera d'Igualtat, Eva Menor.

Martínez fa una crida que Badia "comenci a treure pit" perquè "és un exemple de com l'estat de dret i la democràcia ha donat oportunitats a famílies humils", com és el cas d'Antonio Díaz --el Mago Pop--, el "cantaor" El Mati, el magistrat del Tribunal Suprem Sebastián Moralo o el futbolista Sergio Busquets.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut