De 900 euros al mes a 3.000: el lloguer d'habitacions, escletxa en la regulació dels preus

Catalunya és la comunitat autònoma on les habitacions es lloguen al preu més car de mitjana, 565 euros al mes

RedaccióActualitzat

Amb la publicació del nou índex de preus, els lloguers estan regulats, però hi ha dues modalitats en auge que no s'hi engloben: el lloguer de temporada i el d'habitacions. Precisament, Catalunya és la comunitat autònoma on les habitacions es lloguen al preu més car de mitjana, 565 euros al mes. 

Veïns de Barcelona i altres municipis com l'Hospitalet de Llobregat estan veient com no els renoven el contracte i, al cap d'un temps, el seu pis apareix llogat amb aquesta nova modalitat.

És el cas de Marta Vila, que viu des de fa nou anys amb la seva família en un pis a Collblanc, pel qual paga 900 euros al mes, i a qui les propietàries han avisat que haurà de marxar el maig:

"Tenen tot l'edifici, que són 20 pisos; han fet fora sis veïns, han reformat aquests pisos, de tres habitacions els han passat a cinc i de cada pis en lloguen les habitacions entre 550 i 700 euros"

Per tant, per cada pis les propietàries n'estan obtenint entre 2.750 euros i 3.500, més de tres vegades més.

A la Sandra, del mateix bloc, la van fer fora el novembre i ara veu com el seu pis ja està llogat per habitacions.

"No hi ha menjador, s'han 'carregat' la zona comuna per ficar-hi cinc persones: De 900 que pagava jo de lloguer, ara es poden treure 3.000 euros al mes"

L'Amaury és un dels que viu de lloguer en una de les habitacions, per la qual paga 500 euros al mes. Fa tres anys que viu i treballa a Catalunya i ja ha viscut de lloguer en sis habitacions diferents, però espera que algun dia pugui llogar un pis sencer.

Vista de diferents balcons a Barcelona
La llei d'Habitatge, aprovada el maig de l'any passat, no s'aplica ni sobre lloguers de temporada ni sobre habitacions (Europa Press)


El grup de treball del Congrés per estudiar com regular-ho, sense constituir

El Sindicat de Llogateres, amb qui s'han organitzat els blocs de pisos afectats per aquestes pràctiques, denuncia que la regulació de lloguers "està plena de forats":

"El lloguer d'habitacions, també anomenats coliving, són una altra tendència creixent que permet incrementar els guanys de forma totalment desproporcionada i a costa d'expulsar la població."

La seva reclamació és que es reguli d'alguna manera, per exemple, que l'import total del lloguer de les habitacions d'un mateix pis no superi el valor de l'índex de referència. 

La llei d'Habitatge, aprovada el maig de l'any passat, no s'aplica ni sobre lloguers de temporada ni sobre habitacions, malgrat que diversos grups ho havien posat sobre la taula en les negociacions. Tant la Generalitat com l'Ajuntament de Barcelona havien instat també a regular la situació del lloguer de temporada en particular.

El redactat de la llei sí que incloïa la creació d'un grup de treball per estudiar propostes normatives per regular l'habitatge no habitual, com els pisos de temporada les habitacions. Malgrat tot, passat el termini de sis mesos que s'havia estipulat, no es va formalitzar.
 

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut