De Broncano a Estopa: com "Bola de Drac" ha fet parlar català a diverses generacions
- TEMA:
- Sèries
Encara no fa dues setmanes que "Bola de Drac" es pot veure a la plataforma 3Cat i al SX3, que aquest dijous s'ha penjat "Bola de Drac Z", la segona part de les aventures de Son Goku.
3Cat no només ha recuperat les dues sèries inicials sinó que per primer cop emetrà "Bola de Drac Súper", que mai s'havia doblat al català, entre altres sorpreses i esdeveniments que estan causant un retorn als anys 90 a tota una generació marcada per aquesta mítica sèrie a Catalunya.
La sèrie es va començar a emetre a TV3 el 15 de febrer del 1990, aviat farà 35 anys!
Broncano parla català per "Bola de Drac"
A moltes persones els ha sorprès la promoció que David Broncano ha fet de la recuperació de "Bola de Drac" en català a 3Cat, i no és perquè últimament sigui un personatge mediàtic (que treballa per a una altra cadena!), sinó perquè va ser un d'aquells nens que van créixer seguint les aventures de Son Goku.
De fet, "Bola de Drac" es va començar a emetre en català a TV3 --i també a TVG en gallec--, però el gran èxit de la sèrie va traspassar les fronteres autonòmiques. Infants com David Broncano, que tenia uns 12 anys, ha explicat al seu programa "La revuelta", de TVE, que la seguia en català, des de Jaén.
Aquest fenomen va fer que més tard la sèrie es veiés a totes les televisions autonòmiques, doblada a les altres llengües de l'Estat.
Estopa: "No puc veure 'Bola de Drac' en castellà"
"Bola de Drac" va ensenyar català a molts joves espectadors, no només de fora sinó també a Catalunya. Un exemple són els germans David i José Muñoz, que van créixer al barri de Sant Ildefons de Cornellà i no parlaven català a casa. Els Estopa confessaven en una entrevista a "Al cotxe!", de l'Eloi Vila:
"No puc veure en Goku en castellà. No em mola. En Piccolo és en Cor Petit. I el Follet Tortuga, no és el 'Duende Tortuga'. No fotis!"
Un referent cultural a Catalunya dels últims 30 anys
"Bola de Drac" és un dels mangues i animes més populars de la història, tant al Japó com a Occident i --s'ha de reconèixer-- especialment a Catalunya.
No només per la llengua, "Bola de Drac" s'ha convertit a Catalunya en un referent cultural. La influència de la sèrie ha marcat més d'una generació i s'ha incorporat a l'imaginari cultural, fins a arribar als joves d'ara.
El futbolista gabonès Pierre-Emerick Aubameyang conjurava les boles de drac abans de marcar dos gols al Madrid quan, fa dos anys, jugava amb el Barça, i el partit va acabar amb golejada blaugrana: 0-4 al Bernabéu.
El Girona, fa poques setmanes, també va recórrer a la màgia de les boles de drac per aconseguir l'èxit de l'equip i animar la seva afició.
Amb les set boles ja podia demanar el seu desig: que Iván Martín renovi fins al 2028.
Arnau Tordera porta "Bola de Drac" a L'Auditori
El saló Manga Barcelona demostra la gran quantitat de seguidors no només de "Bola de Drac" sinó de l'anime japonès en general que hi ha a Catalunya. Aquest any se'n fa la 30a edició, amb rècord de visitants, expositors i convidats.
Però quan veritablement es demostra fins a quin punt aquesta mítica sèrie ha penetrat en la nostra societat és quan un erudit de la música i estrella del rock com Arnau Tordera canta el tema central acompanyat d'una orquestra, com va fer el 2021 a L'Auditori de Barcelona.
Tordera ho recorda perquè ell, com tantes generacions al nostre país, també va créixer amb Son Goku.