De colònia industrial a poble: les set cases dels Nerets seran un nou nucli de Talarn
L'antiga colònia de la central hidroelèctrica de Talarn es convertirà en una població del Pallars Jussà quan s'acabi el traspàs d'Endesa als nous propietaris i a l'Ajuntament
Pau Rovira
Corresponsal de Catalunya Ràdio a l'Alta Ribagorça i el Pallars Jussà
La colònia industrial centenària dels Nerets, construïda per la Canadenca a principis del segle XX al costat de la central de Talarn, es convertirà, l'any que ve, en un petit nucli urbà del municipi.
La propietària, Endesa, vendrà les set cases dels Nerets a les persones que hi viuen com a llogaters des de fa anys i traspassarà els carrers a l'Ajuntament de Talarn.
Residències per a directius
La colònia va allotjar, a partir del 1910, directius, enginyers i treballadors especialitzats de les centrals hidroelèctriques de la comarca. El resident més veterà és Ramon Utrilla, que ara té 92 anys.
Utrilla s'hi va instal·lar el 1955 i recorda que, en el context de l'època, viure a la colònia era un luxe ben diferent d'altres llocs de la comarca:
"Això era un paradís. Cada casa tenia un servei d'ajudants que t'assistien amb la compra, un cotxe et portava i et tornava els nens de l'escola... Primer hi havia anglesos i suïssos. Quan hi vam arribar els nadius, ens va semblar Amèrica."
En Ramon passa els mesos de fred a Barcelona i els de calor amb la família a l'anomenada "casa número quatre" de l'antiga colònia. Assegura que no canviaria per res l'experiència que ha viscut.
"Tornaria a fer el mateix que he fet, no canviaria res. M'ha sortit prou bé. Cada final de mes cobro el necessari per a la meva dona i per a mi, tinc un habitatge que m'espera, un pis a la ciutat... Què més vols?"
El 1995, les cases de la colònia van deixar de fer la funció d'habitatges per als treballadors i Endesa va decidir fer contractes de lloguer amb opció de compra per a les persones que hi vivien: treballadors, extreballadors i els seus familiars, que han mantingut l'habitatge com a llogaters.
Un somni fet realitat
Un dels que es van beneficiar de la decisió de la companyia és en Manel Capell, que va arribar al Pallars Jussà l'any 1986 després d'haver treballat a la central tèrmica de Badalona.
També es va instal·lar com a treballador en una de les cases de la colònia dels Nerets, pensant que seria un habitatge temporal.
Ens explica que mai va pensar que es podria jubilar sent propietari de la casa que li va assignar Endesa:
"El costum que hi havia en aquell temps és que, mentre tenies un càrrec a la central, podies disposar de la casa que t'assignaven, i quan et jubilaves, ja sabies que havies de marxar perquè se la quedava un altre treballador."
Endesa, doncs, ja ha fet els primers passos per vendre les set cases de la colònia, i traspassarà els carrers a l'Ajuntament després d'invertir més de 600.000 euros per adequar-los.
S'espera que el procés es completi l'any que ve, el 2025, segons explica en Manel Capell: "L'any que ve es podrà executar tot això amb els serveis que toquen: clavegueram nou, enllumenat nou, depuradora nova, i l'aigua, que ens la portarà l'Ajuntament de Talarn". L'única queixa que té, diu, és no haver pogut col·laborar més en la transformació del futur poble.
Quan culmini la reforma urbanística i la reparcel·lació dels terrenys, els llogaters podran exercir l'opció de compra sobre les cases. I una vegada es portin a terme les obres, el consistori podrà acceptar la propietat dels carrers.