De feminicidis a violacions, la magnitud de la violència masclista en dades
- TEMA:
- Violència masclista
11 dones mortes per raó de gènere i més d'11.000 denúncies per violència masclista fins a l'octubre són algunes de les xifres esfereïdores d'aquesta xacra a Catalunya durant aquest 2021.
També s'han comptabilitzat, en aquest cas fins al setembre, 804 denúncies per violació i 1.451 per abusos sexuals, segons els Mossos.
El 25N és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència Contra les Dones i, a les dones que han perdut la vida cal sumar-hi també el nen de 2 anys assassinat pel seu pare a l'agost en un hotel de Barcelona, un cas del que s'anomena violència vicària, quan l'home fa mal als fills per atacar la dona. També hi ha el cas d'una dona assassinada que s'investiga si hauria estat per motivació masclista.
En els últims 4 anys, des que es compten els assassinats masclistes més enllà de la parella o exparella, s'han registrat a Catalunya 46 feminicidis i 3 casos més dels anomenats feminicidis vinculats, quan la víctima és un fill o una altra persona vinculada a la dona.
Segons l'Institut Català de les Dones, la majoria d'assassinades tenien entre 41 i 50 anys.
A Espanya, fins al 8 de novembre, han estat 37 les dones assassinades en crims masclistes. Durant el 2020 es va arribar a 46, una xifra inferior a les 55 del 2019 o les 53 del 2018, segons dades de la delegació del govern espanyol contra la violència de gènere.
El portal Feminicidio.net eleva a 70 el registre de víctimes perquè hi engloba tots els assassinas de dones aquest 2021 al conjunt de l'Estat.
Gairebé cap víctima tenia protecció
La situació més comuna, en tres quartes parts dels casos, és que l'agressor sigui la parella i, en menor mesura l'exparella, però també hi ha un 22% de denúncies en què és un familiar i un 5% de l'àmbit sociocomunitari de l'entorn de la víctima.
En pràcticament tots els casos, el 98%, les víctimes no tenien cap mesura de protecció vigent.
La gran majoria, el 78%, no havien denunciat violència masclista, un pas que pot costar molt de fer perquè sovint es revictimitza la dona, que ha de passar per un viacrucis judicial.
El WhatsApp dels Mossos atén més de 800 dones
Fa 7 mesos que els Mossos d'Esquadra van activar el WhatsApp 601 00 11 22 per oferir informació i assessorament a les dones víctimes de violència.
Des d'aleshores, s'ha donat servei a 809 dones i en 42 casos s'han activat recursos policials perquè la dona estava en risc.
En cas d'emergència cal trucar directament al 112, però també s'avisa la policia si la persona corre perill.
En la majoria de casos, el 82%, els missatges van ser per rebre informació.
Les trucades al 900 900 120, la línia d'atenció 24 h contra la violència masclista, han sigut més de 4.000 durant els quatre primers mesos del 2021.
Manifestació i campanya institucional pel 25N
Amb motiu del 25N, el moviment feminista s'ha tornat a mobilitzar per denunciar les agressions a les dones.
Des del Departament d'Igualtat i Feminismes s'ha impulsat la campanya "Ni hòsties ni violències" que pretén conscienciar contra les actituds quotidianes que també comporten violència contra les dones, com ara els comentaris sexistes, els prejudicis o tenir sexe amb la parella sense tenir-ne ganes.
El manifest del 25N remarca que la lluita per erradicar les violències ha de ser "diària" i descriu diverses formes de violència identificades, com ara l'obstètrica, la digital o la institucional.
- ARXIVAT A:
- Violència masclista Masclisme