De Gal·les a Barcelona: el retorn del nen Jesús salvat de l'incendi a la basílica del Pi el 1936
La figura la va rescatar un jove atleta gal·lès que era a Barcelona quan va esclatar la Guerra Civil i que va decidir emportar-se-la al seu país
La basílica de Santa Maria del Pi de Barcelona recuperarà dilluns la imatge d'un nen Jesús que es va salvar del foc l'any 1936 en un incendi provocat durant l'esclat de la Guerra Civil.
La figura ha estat des d'aleshores a Gal·les, al Regne Unit, on va arribar de la mà de la persona que la va recollir: un jove gal·lès que es deia Philip Arthur Dee.
Qui era i què feia a Barcelona?
Philip Arthur Dee --que aleshores tenia 21 anys-- era un atleta que havia arribat a la ciutat per participar en l'Olimpíada Popular, una cita esportiva que la Generalitat republicana havia organitzat com a rèplica antifeixista als Jocs Olímpics que l'Alemanya nazi estava a punt de celebrar aquell mateix estiu a Berlín.
L'Olimpíada havia de començar el 19 de juliol, però aquell dia hi va haver l'aixecament militar i --lògicament-- tot es va suspendre. Carles Santacana, doctor en Història Contemporània de la UB i coautor del llibre "L'altra Olimpíada", posa un exemple de la confusió que es va viure aquell dia:
"Quan la gent va començar a sentir sorolls i trets, alguns van pensar que eren una mena de salves en honor del dia en què començaven les Olimpíades."
Barcelona va caure en el caos més absolut, amb aldarulls constants i incendis en moltes esglésies. Tot aquell caos va agafar en Philip Arthur Dee i tota la delegació esportiva britànica a l'Hotel Internacional de la Rambla, molt a prop de la basílica del Pi.
Des d'allà, el jove va veure com s'estava cremant l'església i s'hi va acostar. Hi va entrar i va poder salvar la imatge del nen Jesús. Poc després, Dee i els seus companys atletes van ser repatriats i va ser així com la imatge religiosa del Pi va acabar a Gal·les, on ha passat els últims 88 anys.
Aquell jove gal·lès es va fer infermer, va treballar com a sanitari durant la Segona Guerra Mundial, i va treballar en un hospital de Londres fins que es va jubilar l'any 1976. Philip Dee va morir l'octubre del 2001, i molts anys després la seva filla va trobar la figura del nen Jesús a casa del seu pare. Era dins d'una caixa, on també hi havia un text on s'explicava tot el periple de la figureta.
Un correu sorprenent
Quan la filla d'en Philip --Maralyn Westbury-- va descobrir l'origen del nen Jesús, es va posar en contacte amb la basílica del Pi. L'arxiver i conservador de l'església, Jordi Sacasas, no donava crèdit al correu que acabava de rebre:
"Em vaig quedar molt molt parat i de seguida vaig veure quina era la dimensió i l'interès que podia tenir això."
Al correu enviat a la basílica del Pi, la filla explica que el seu pare "va sentir que havia de salvar el nen Jesús de qualsevol altre mal. Volia assegurar-se que anés a parar a persones adequades que no el destruirien. Abans que pogués trobar la gent adequada, però, l'equip britànic va ser repatriat de pressa cap al Regne Unit".
Ara, 88 anys després, la família Dee ha decidit tornar la imatge religiosa a la basílica del Pi, d'on va sortir quan va esclatar la Guerra Civil.
Poc valor artístic, gran valor simbòlic
El nen Jesús salvat de la basílica del Pi no té cap vàlua artística rellevant. És una imatge petita --de 26 cm-- que porta un vestit, un tipus de figura religiosa que es va fer molt popular al segle XIX. El conservador Jordi Sacasas creu que probablement acompanyava una marededeu que no s'ha trobat mai més.
La imatge, doncs, no té gaire valor material, però el seu valor simbòlic és, segons Casasas, molt gran:
"Ha de ser un símbol de reconciliació, una veritable reconciliació per a tothom. I aquest és el símbol del nen, i per això trobo que ha de ser aquí i no en un museu."
A la pàgina web de la basílica, on s'explica tota la història d'aquest nen Jesús, llegim que "el seu valor és immens, comparable potser amb la creu de claus de Coventry --ciutat bombardejada pels alemanys a la Segona Guerra Mundial-- o la Mare de Déu de Nagasaki, al Japó, pel seu esperit de reconciliació d'un temps i uns fets encara força dolorosos".
Aquest dilluns, 9 de setembre --més de 88 anys després de l'incendi--, el nen Jesús tornarà a casa, a la basílica de Santa Maria del Pi, on serà col·locat a la capella de la Mare de Déu de la Cinta.
- ARXIVAT A:
- PatrimoniMemòria històrica